Мрачно и злокобно – площадът с фонтаните пред НДК

От месеци е така, зачестяват случаите на нападения

Едно от най-емблематичните места в София - площадът с фонтаните пред НДК, от месеци тъне в мрак. Вместо приятно място за разходка, площадът се е превърнал в заплаха за хората.

Тъмнината се превръща в убежище за неизвестен мъж, който напада Стела Танева.

"Отивах към стълбите и буквално, както се казва от нищото, понеже наоколо буквално нямаше нищо, от храстите се появи този пиян индивид. Опита се да ме сграбчи. Беше се засилил много застрашително към мен, не ми се мисли за какво", разказа момичето.

За щастие Стела успява да избяга. Оттогава се страхува се да минава през НДК сама. Съжалява, че не е подала сигнал до общината, за да оправи осветлението на площада.

Екип на bTV сигнализира Столична община. Оттам оправдаха бездействието си с това, че не са подозирали за проблема. Иначе биха се отзовали веднага.

"В момента, в който ние получаваме сигнал, както за този обект, така и за всеки друг обект, че има някакви нередности, ние взимаме мерки за това. В резултат на вашия сигнал, вече днес са предприети действия по възстановяване до толкова, доколкото е възможно на този етап от развитието на парка", обясни Ралица Маджарова от общината.

Оказва се, че причината за продължителния мрак е новата метростанция.

"В тази част, в която е от към Витошка, бяха изградени двата подклона на метростанцията и по време на строежа това осветление от тази страна не работеше. След приключването на строежа сме открили две кабелни повреди, които се отстраняват в момента и ще бъдат отстранени скоро", уточни Крум Здравков, който е електротехник към общината.

"Осветлението в парка изцяло ще бъде възстановено и то във вида, в който е било изградено преди повече от 30 години", обаща Ралица Маджарова.

Освен алеите, от Столичната община планират да осветят паметниците и градинките около НДК. Ремонтът ще струва 15 милиона лева и ще продължи 2 години.