27 камери следят за реда и спокойствието в Царево

Ще се записват и всички нарушения на правилата за движение

Денонощно видеонаблюдение въвежда община Царево това лято. 27 камери ще следят за реда и спокойствието в курортния град. До момента такива са монтирани на обществени сгради, алеи, възлови кръстовища, входните артерии, учебни заведения и др.

Самите камери и записващите устройства са закупени още през 2007г., но досега не са били влезли в експлоатация.

Средствата, които до момента е отделила общината, са минимални и се състоят в свързването на записващите устройства и камерите в единна мрежа към местното районно управление на полицията.

Системата за видеонаблюдение може да се разшири, ако има ефект.

Целта на системата за видеонаблюдение е превенция на посегателства върху имуществото и нарушаването на обществения ред, ще се следи трафикът на моторни превозни средства и ще подпомогне полицията при откриването на нарушители и извършители на престъпления. Освен това ще се записват и всички нарушения на правилата за движение, както и на обществения ред.

„Мрежата вече функционира надеждно и чрез нея общината подпомага дейностите на полицията за превантивен контрол, разкриване и документиране на нарушенията и престъпленията от общ характер, на хулигански прояви и нарушения на Закона за движение по пътищата.

Адмирирам това начинание, не само заради факта, че Царево ще тества един от надеждните начини за превенция на престъпността, а и защото сигурността на гражданите може да бъде гарантирана само със съвместните усилия на всички заинтересовани институции.” заяви кметът инж.Георги Лапчев.