Ликвидираха Белодробна болница (+)

Мисия Пловдив

21-03-2013, 15:43

Снимка:

plovdiv.utre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ексклузивно! Младежи с лика на Пламен крещят в Пловдив (СНИМКИ И ВИДЕО)

Общинските съветници приеха решението с 28 гласа "за"

Пловдивските общински съветници ликвидираха дейността на Белодробна болница. Решението бе прието с 28 гласа "за". Против гласуваха 17 съветници - от БСП, НИЕ, Съюз за Пловдив и АТАКА. Двама съветници от ДПС се въздържаха.

В началото на дебатите бе прието предложението да бъде изслушан представител на персонала и синдикатите, които са срещу закриването. На трибуната се изправи Гинка Янева. Тя призова старейшините да не взимат необмислено решение. Елате в болницата, за да видите с очите си каква работа вършим и какви грижи полагаме. Трудно се гради експертен екип. Хората ще ви познаят по делата ви и с тях ще ви запомнят, изтъкна Янева.

Микрофонът бе даден и на директора на болницата, който подкрепя ликвидирането й. Изявлението на д-р Веселин Давчев бе посрещнато с недоволство. Той изнесе данни за гененрираните от болницата загуби. Директорът заяви, че никой от медицинския персонал няма да остане без работа. Също посочи, че не е нужна отделна лаборатория за новото отделение в УМБАЛ. При тази реплика един от присъстващите медици демонстративно стана, махна с ръка и напусна залата.

Заболеваемостта от туберколоза пада. От 50 случая на 100 хиляди души в средата на миналия век, сега нивата са двойно по-ниски, зави Давчев. Той подчера, че сградата на Белодробна болница е строена през 40-те години на миналия век и има по 2 тоалетни на етаж. При съвременните условия изискванията са съвсем други. В УМАБЛ вече е изградено най-доброто отделение за такива заболявания, изтъкна Давчев, който бе освиркан от опонентите си.

На свой ред Красимир Мурджев от БСП подчерта, че в болница „Кудоглу” се лекува не само туберколоза, но и много други белодоробни заболявания. Ако я закрием останалите заведения няма да могат да поемат целия поток от пациенти. В същото време УМБАЛ не може да наеме всички освободени служители. Болниците са търговски дружества, но те функционират не само, за да печелят пари, изтъкна червеният съветник.

Независимата Вихра Ерамян пък заяви, че заболеваемостта явно е намаляла в следствие работата на професионалистите от болницата. Тя подчерта, че СЗО алармира, че през последните години туберколкозата се завръща. Как ще обясним на хората, че вече няма да ги лекуваме. Закриването на болницата ще е най-голямата грешка на този Общински съвет, изтъкна тя.

След това думата бе дадена на бившия съветник от ДПС Яшар Асан, който говори като представител на Столипиново, чийто жители са пряко засегнати от казуса. Той заяви, че е лесно да се руши, но трудно се гради. Той призова съветниците да изчакат и след вота за Народно събрание на 12 май да потърсят съдействе от новото ръковоство на здравното министерство. Ако имате морал, недейте да унищожавате изграденото, призова Асан.

Георги Търновалийски от левицата заяви, че мнозинството се готви да закрие болницата без съгласието на здравния министър, каквото се изисква по закон. След него Славчо Атанасов от НИЕ изтъкна, че закриването е в разрез и с евродиректива за приоритетно лечение на белодорбните заболявания. Сутринта кмета Тотев дойде, за което щях да го похваля. Но след обедната почивка пак избяга, заяви още Атанасов. Отсъствието на градоначалника ядоса и Илко Илиев, който предложи Тотев да бъде привикан, за да изложи доводите си.

От трибуната се изказа и Николай Радев от БСП. По думите му болницата умишлено е водена към фалит. След като бъде закрита, пациентите ще бъдат прехвърлени, но това няма да реши проблема. Клиничните пътеки за тези заболявания не се финансират достатъчно. Така пак ще се генерират загуби, заяви червеният съветник.

Спас Гърневски пък заяви, че още с протеста сутринта му замирисало на избори. Подготвя се модерно отделение. Дейността не се закрива, а се пренасочва. Някой обаче все гледа да ни върне към 43-а и 44-а година, когато е строена болницата. На Пловдив му трябва модерно здравеопазване. Дайте да търсим 2023 година, призова Гърневски.

Тази теза беше подкрепена от зам.-кмета Розалин Петков. Той посочи, че с 1,5 милиона лева е построено модерно отделение в УМБАЛ. По класификация то е от 3-то ниво, докато Белодорбна болница е 2-ро. В стая има по най-много 2 легла, и всяка има свой санитарен възел. Освен това има и модерна климатична инсталация, с която вентилацията не зависи от сезона. Това е най-хубавото отделение в Южна България. Няма как да продължим агонията на Белодробна болница, заяви Петков.

Д-р Лилия Учкунова от НИЕ пък се възмути, че мнозинството не приема доводите на опозицията и разчита на сигурни гласове при гласуването на ликвидацията. Затова тя сама предложи прекратяване на дебатите, което старейшините приеха.