Ексклузивно! Младежи с лика на Пламен крещят в Пловдив (СНИМКИ И ВИДЕО)

Мишо Шамара на протеста! Близо 100 души искат оставки, викат против ликвидирането на болница

Управляващите в Пловдив тази сутрин бяха посрещнати с шумен протест пред сградата на Общинския съвет. Близо 100 младежи, синдикати и медици се обявиха против затварянето на Белодробна болница Кудоглу в града. На заседанието днес е депозирано предложение от кмета Иван Тотев лечебното заведение да бъде закрито. Ново отделение в Университетска ще поеме болните с туберколоза.

Лекари, които са маши на кмета, са виновни за ликвидиране на болницата. Прецедент е и директор на лечебно заведение сам да поиска закриването му, казаха пред репортер на Plovdivutre.bg недоволните. Според тях това е политическа поръчка, а за терена на болницата има явни апетити.

Мишо Шамара също се появи на протеста. Пял цяла нощ в пловдивска дискотека и сутринта решил да се включи в недоволството. Рапърът крещеше "Оставка!". Демонстрантите размахваха плакати "Тотев, колко взе от Белодробна". Не може да се закрива болница, която обслужва цяла Южна България, викаше певецът.

Според Атанаска Иванова – лаборант и председател на синдикат “Защита”, предложението на Тотев е безумие. “Близостта на болницата до хората от Столипиново ги лишава от медицински грижи и това е геноцид”. По думите й управляващите лъжат за това, което ще се случи с персонала там. “Всички ще бъдат уволнени и всеки ще трябва да се спасява поединично”. По нейна информация сега в Белодробна има 49 лежащи пациенти. Ако лечебното заведение се прехвърли към Университетска, там са предвидени само 35 легла. Възможно е туберколозни да бъдат връщани, каза Иванова.

Според протестиращите проблемът може да се реши, но липсва желание за това.

От синдиката заявиха, че ако в града не чуят исканията им, протестът ще се прехвърли в София. Мотивът – Белодробна е общинска собственост, но държавата трябва да се грижи за болните.

Сред протестиращите имаше младежи, които бяха с фланелки с лика на Пламен, който се самозапали във Варна.

Кметът на града Иван Тотев коментира, че с преместване на дейността на болницата в УМБАЛ болните ще се възползват от по-добри условия и техника, за които вече са инвестирани над 1 милион лева.

Ето какво каза той за Белодробна болница:

Протестиращите обаче прекъснаха Тотев с викове "Оставка". Кметът опита да влезе в диалог с тях, но така и не успя.

Няма да се откажем от намерението да закрием Белодробна болница, коментира заместник-кметът Розалин Петков. Според него отделението в УМБАЛ Свети Георги е много добро, а дълговете на Белодробна са близо 3.5 милиона лева.

Всички лекари, сестри и лаборанти ще бъдат преназначени, ще се съкрати администрацията от около 14 души, заяви Петков.

Вижте видеокадри от протеста!