Металурзите в Кърджали спират протестите за месец

Те ще чакат обявяването на фирмата-подизпълнител за големия ремонт на ОЦК

Днес металурзите в Кърджали решиха да спрат протестите си за един месец, когато ще стане ясно коя е фирмата-подизпълнител за големия ремонт на ОЦК и числото на наетите за това работници, предаде БГНЕС.

 

Спечелилата фирма "Хармони 2012" ще наеме работници, най-вероятно от средите на металурзите, които отдавна са в списъка на безработните. Управителят на фирмата Иван Елкин обаче в момента не е в състояние да отговори на претенциите и питанията на протестиращите, тъй като е в интензивен диалог с различни фирми, заяви Иванка  Таушанова, на която протестиращите разчитат да посредничи за среща с новите инвеститори.

 

Фирмата обаче не е публично дружество и ще избере фирмата за ремонта не чрез търг, а след персонални разговори и преценка на офертите, допълни тя.

 

"Хармони 2012" гарантира модерно производство, износ и намаляване на безработицата в града и региона.

"Амбициите ни са изградим изцяло нов завод за производството на цинк, който ще бъде от изключително значение не само за развитието на сектора в Кърджали, но и за цялата страна. Това е единственият начин да стигнем до желания финал", посочва Иван Елкин.

 

Bulgariautre.bg напомня, че "Хармони 2012" изкупи активите на Оловно-цинковия комбинат в Кърджали заради невъзможност на собственика на ОЦК Валентин Захариев да покрие задълженията си по кредит към Първа инвестиционна банка.

 

Опасенията на бившите металурзи са, че ОЦК може да последва съдбата на Кремиковци. Те се тревожат от факта, че новите инвеститори не споменават нищо за оловния завод, а говорят само за цинковия. Това според тях означава, че не всички от съкратените работници ще намерят отново работа в комбината.

 

До един месец се очаква да пристигнат офертите на две от водещите в света компании - френската ONET и канадската SNC Lavalin, които са проявили голям интерес към ОЦК.

 

Според Елкин само главният изпълнител на проекта за новия цинков завод, какъвто на практика още няма, може да каже кога стартират дейностите и колко време ще бъде необходимо за цялостното изграждане.