Царят към протестиращите: Разумът е по-добър съветник от емоциите!

Бившият премиер зове за подкрепа на служебния кабинет "Райков"

Бившият премиер Симеон Сакскобургготски призова да не се нагнетява изкуствено напрежение с протестите в страната, защото по думите му това не води до нищо добро за обществото ни.

По думите му обществото ни все още е твърде податливо на това, което му се представя и повтаря, и става манипулируемо.

"Ние сякаш сме своеобразни рекордьори по митове и невероятни полуистини, които се разпространяват ежедневно. Отново държа да повторя моето вътрешно убеждение, че онова, което след пет години няма да има значение, то и днес е без значение.

Затова нека имаме мъдростта да отсеем важното за години напред от временното. Емоцията, от която се водят много от нашите протестиращи сънародници, е оправдана и ги разбирам, но надали тя може да се приложи в управлението и да доведе до практически  резултат. Разумът е по-добър съветник от емоциите.

Протестите, като един възприет демократичен подход, постигат желания резултат. Сега е време да оставим настрана емоциите и да потърсим това, което ни сближава, отколкото да се акцентира на онова, което ни дели.

Смятам, че всички трябва в днешните дни на изпитания да си поставим една единствена цел – България! Крайно време е хората да се отърсят от мита, че главната цел на всяко правителство е умишлено да навреди на обществото", пише в обръщение от личната си страница Симеон II.

Царят зове да се раздели възможното от невъзможното, невероятното от вероятното, приемливото за болшинството спрямо неприемливото. Според него гласът на протестиращите е чут, "нека оставим сега милионите избиратели да кажат думата си на 12 май", зове той.

"Не забравяйте, че просперитетът в голяма част е в нашите ръце. Всички знаем,че нещата няма да се оправят с магическа пръчка или чрез псевдо пророци и глашатаи на омразата. Носталгията или отживели идеи в политиката не са добра почва за развитие", твърди Сакскобургготски.

Бившият премиер призова още българите да не атакуват служебното правителство.

"Трябва да го подкрепим в един такъв сложен период, имайки предвид, че този кабинет може да не е само за два месеца, а докато се състави нов, след парламентарните избори. Едно е да се управлява, да се намират решения на проблемите, друго е да се стои отстрани и да се критикува", казва още той.