Най-цветният карнавал от САЩ идва в Пловдив (СНИМКИ)

Мисия Пловдив

23-03-2013, 10:45

Снимка:

bez-granici.com

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Духът на Ню Орлиънс гостува в Пловдив

Фестивалът Марди Гра в Ню Орлиънс ще е тук на 26 март, вторник от 19:30 часа

Най-големият карнавал в САЩ – фестивалът Марди Гра в Ню Орлиънс, гостува в Пловдив на 26 март, вторник от 19:30 часа, като част от проекта „Истински истории от Марди Гра“, който включва турне на автентичната нюорлеанска брас формация The Paulin Brothers, прожекция на документален филм и изложба. Събитията от проекта „Истински истории от Марди Гра“ са организирани в партньорство с посолството на САЩ и представят най-пъстрия и голям фестивал Марди Гра през погледа на фотографа Блага Димитрова.

“Марди Гра” (Mardi Gras) идва от френски и означава “Изобилен вторник” (Fat Tuesday). Това е последният ден, в който се яде богата, тлъста храна преди постите. От повече от век този ден се отбелязва с голям пъстър фестивал в много страни по света.

В родното място на джаза – Ню Орлиънс – Марди Гра не е просто карнавал. Той е величествено празненство, което продължава повече от три седмици и завършва на Изобилния вторник (12 февруари през 2013 година). Улиците се изпълват с маскирани хора в традиционните цветове – пурпурно (справедливост), зелено (вяра) и златно (сила). Джаз се лее от всеки ъгъл; по улиците се носят пъстри платформи, от които хора хвърлят огърлици; изобилие от вкусни кейкове; традиционни индиански паради... и много вълнуващо забавление.

За първи път традицията и културата на Марди Гра ще бъдат на разположение на българската публика. На 23 март 2013 г. карнавалът ще дойде в България чрез удивителен документален филм и живи изпълнения на джаз музиканти – българи и гости от Ню Орлиънс. Събитията ще започнат от Велико Търново /23 март/ и ще продължат през Варна /24 март/, Бургас /25 март/, Пловдив /26 март/ и София /28 март/.

В духа на оригиналния фестивал, дрес кодът ще бъде карнавален и актьори ще пресъздават атмосферата на Марди Гра, преоблечени в типичните цветове и костюми. Голяма изложба със снимки от карнавала в Ню Орлиънс ще бъде направена на Моста на влюбените (НДК, София) от 15 до 31 март, 2013 г. Във всеки град музикантите ще имат живи изпълнения, а документалният филм ще бъде прожектиран на гражданите.

Всички са поканени на величествените и вълнуващи Истински истории от карнавала Марди Гра.