Кипър няма да потъне, поне не сега, Европа наля пари

Никозия ще разполага с €10 млрд., с които да оздрави икономиката си

Окончателно споразумение по спасителен план за Кипър бе постигнато през нощта срещу понеделник. Кипърският президент Никос Анастакиадис, който бе в Брюксел, заяви, че е "удовлетворен" от резултатите от преговорите.

Съдържанието на споразумението, което ще позволи на Кипър да избегне фалит, не бе посочено, но очертанията му бяха оповестени по-рано.

В споразумението се предвижда пълно преструктуриране на втората по големина Laiki Bank. "Дребните" вложители ще бъдат спасени, но тези с депозити над 100 хиляди евро ще претърпят загуби.

Според трети източник, споразумението предвижда, и централната банка на Кипър - Bank of Cyprus , първата институция в страната с много руски вложители - да не се закрива, но вложителите на банката с над 100 хиляди евро ще загубят значителна част от депозитите си - 20%.

Идеята за данък върху всички банкови депозити в рамките на първия план, подготвен в края на миналата седмица, предизвика протести и той бе изоставен.

Тези срещи се оказаха от решаващо значение за постигане на споразумение, което бе одобрено по време на срещата на финансовите министри от еврозоната. Така Никозия ще разполага с 10 млрд. евро, с които да заздрави банките си.

Дискусиите бяха много напрегнати в неделя вечерта в Брюксел. Разговорите се водеха между кипърските власти и донорите от международните фондове за спасяването на Кипър. Островът бе под заплахата от банкрут и излизане от еврозоната.

В Кипър всички банки са затворени от седмица. Там може да се теглят пари от банкомат около 100 евро дневно.

Еврокомисарят по валутните и финансовите въпроси Оли Рен заяви, че Кипър го очакват трудни времена, но обеща, че Европейската комисия ще направи всичко възможно да тушира социалните последици за кипърците в тези трудни условия.