Оплождаме чужденки с нелегални яйцеклетки

Наши клиники ги изнасят без знанието на пациентките

Клиники за репродуктивно здраве в страната изнасят в чужбина яйцеклетки и ембриони от техни пациентки. Това става без знанието и разрешението на жените, разкриха пред „Монитор” акушер-гинеколози.

За износа се използва останалият след инвитрото биологичен материал. При процедурата се вадят между 5 и 7 яйцеклетки, а се трансферират обратно най-много 3 ембриона, разясниха специалистите.

Ако жената не поиска хартисалите й яйцеклетки да бъдат замразени за евентуален бъдещ опит, те остават в клиниката. Именно тях лекарите изнасят незаконно в чужбина.

Бизнесът се развива от няколко години насам у нас

но никой не иска да назове имената на лекарите и болниците за изкуствено оплождане, които го практикуват. Според акушер-гинеколози такава търговия върти една от клиниките в Пловдив, но вероятно яйцеклетки изнасяли и други центрове.

От агенцията по трансплантации обясниха, че в рамките на ЕС експортът на яйцеклетки е разрешен, но при строго определени правила и само от лицензирани клиники. За трети страни това все още не е разрешено.

Изнасянето на яйцеклетките обаче се оказва сравнително лесен процес и не може да бъде хванато от митическите служители.

Биологичният материал се поставя в стъкленица с размер на средно голямо копче със съответната хранителна среда. При температура 36-37 градуса по Целзий те са жизнени и

годни за имплантиране до 5-6 часа

Практически със самолет те биха могли да бъдат транспортирани до клиники в Ерусалим, Москва, Париж или Лондон, обясниха родните специалисти. Според тях цената на една такава яйцеклетка е около 10 000 евро.

Пред „Монитор” всички клиники в столицата отрекоха да изнасят биологичен материал в чужбина.

„При определени здравословни проблеми бъдещите майки обикновено взимат назаем яйцеклетка от сестра, братовчедка или близка приятелка”, обясни вчера д-р Иван Лазаров от Първа АГ болница „Св. София”.

По думите му донорството както на яйцеклетки, така и на сперма не е много развито у нас. Малцина са онези, които даряват биологичен материал безвъзмездно. Нито д-р Лазаров, нито ембриологът на болницата Гергана Ингилизова успяха да кажат обаче колко донорски яйцеклетки има в страната към момента, но не били повече от 100.

Даряването на биоматериал е сложна процедура

„Потенциалните донори минават през сериозни изследвания. Жените се подлагат на редица медицински тестове 6 месеца преди даряването на яйцеклетките, а мъжете – непосредствено преди акта и 6 месеца след това, за да се проследи здравословното им състояние”, обясни Гергана Ингилизова.

Целта е бъдещите родители да са сигурни, че дареният материал е от здрави хора. Те могат да изберат донор според неговите физически белези, за да се доближава бебето до техния външен вид. Не се дава информация само за името, местожителството и етническата принадлежност.