Либерализирането на пазара на електроенергия – бич за потребителя

Портфейл

26-03-2013, 12:17

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

7 мерки и токът пада!

Признанието направи шефката на ДКЕВР Евгения Харитонова

Либерализирането на пазара на електроенергия няма да се отрази положително като цена за битовите потребители, призна шефката на ДКЕВР Евгения Харитонова.

"За да им осигурят снабдяването с електрическа енергия (защото всеки търговец ще бъде нещо като краен снабдител) и, за да осигури той това снабдавяне, се изисква техника, изискват се много условия. Той, в същото време, ще плати съответните цени на естествените монополи, срещу които всички роптаят, но навсякъде са естествени монополи. Ако искаш да им разбиеш монопола, цената ще стане неимоверна", твярди тя.

"Юнашки обещах на г-н Василев, преди още да съм съвсем вътре в етапа, че до 15 април обновяването на правилата за търговия с електрическа енергия, привеждането им в съответствие със закона от миналата година, да стане готово от 1 май. Но това е малко юнашко обещание. Да се надявам, че ще го изпълня", каза Харитонова, по повод либерализирането на пазара на електроенергия и създаване на истински условия за търговия с ток.

По рано днес енергийният министър Асен Василев представи седем мерки на МИЕТ, с които той изрази надежда да се гарантира прозрачност и евентуално поевтиняване не електроенергията.

Василев призова още ДКЕВР да обясни по какъв начин се формира т.нар. енергиен микс.

"Очакваме от регулатора по един честен и прозрачен начин да даде тези условия", настоя той.