Райков към висшите чиновници: Внимавайте с кого сядате на маса!

Лидерът на РЗС даде на премиера данни за двама негови министри със съмнения в декларациите с доходите им

Още от първия ден на своя мандат се обърнах не само към отделните министри, но и към всички изявени държавни служители – "внимавайте с кого сядате на една маса". Сега отново ги призовавам да не разклащат допълнително гражданското доверие. Това заяви премиерът Марин Райков, след среща с лидера на партия "Ред, законност и справедливост" Яне Янев.

Райков подчерта, че държавните служители трябва да помислят дали искат да са активни участници в предизборната кампания и ако е така да преценят дали да не се оттеглят от поста, който заемат. Той обеща да следи много внимателно дали се спазват законите в служебното правителство.

"Няма да създадем по фалшив начин алиби на определени участници в изборния процес", зарече се още премиерът.

Райков акцентира и върху изборните секции извън страната.

"Ще търсим решения и на техническите проблеми, които могат да възникнат за да не стане така - българите в другите страни да се затрудняват като искат да упражняват правото си на глас", отбеляза той.

По отношение на служителите на МВР служебният министър-председател отбеляза, че има конректни препоръки към министъра на вътрешните работи Петя Първанова, сред които е именно това да бъдат идентифицират "тези служители, които са готови да се отдадат на изкушението и да влязат в тесни връзки с местните купувачи на гласове".

"РЗС вече разполага с информация за близки и тесни връзки между полицаи, особено шефове на РПУта, както и отделни прокури, и местни купувачи на гласове", отбеляза на свой ред лидерът на РЗС. Той увери, че юристите на партията му в цялата страна ще следят за подобни случаи.

"Евентуална намеса на представители на МВР в изборния процес е, пряко или косвено, сериозна тема", коментира още Янев.

Лидерът на РЗС обяви още, че е предоставил на премиера изводи и конректна фактология за съмнения по отношение на министъра на икономиката, енергетика и туризма Асен Василев и министъра на околната среда Юлиян Попов.

Янев обясни, че като председател на Комисията за корупцията по високите етажи на властта, разполага с информация за съмнения относно гражданствата и подадените от двамата министри декларации за доходите им.

Премиерът Райков отказа да коментира тези сигнали. Яне Янев също отказа да даде повече подробности по тях.