Бившите босове на "Софийски имоти" връщат... тигани, аналгини

Тримата трябва да възстановят сумата от 10 538 лева

Бившето ръководство на "Софийски имоти" ще възстановява средствата, похарчени за представителни разходи и допълнителни възнаграждения, обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова, която представи резултатите от проверката на общинското дружество.

"Резултатът е, че трябва да възстановят сумата от 10 538 лв. Изпълнителният директор - около 7 хил. лв. и двамата членове от Съвета на директорите по 1 624 лева, които са получени допълнително като възнаграждение. Тези средства са изразходвани неправомерно. Срокът е до края на месеца", отсече кметицата.

Фандъкова уточни, че бившите вече босове на "Софийски имоти" са пръскали пари за представителни разходи без да имат право, защото в наредбата за дейността на дружеството е написано, че подобни пари им се полагат, само ако компанията е на печалба и то до хиляда лева на човек.

"В "Софийски имоти" са нарушени тези правила. Купени са стоки за над 3 хил. лв. Раздавани са средства за храна на всички работещи, включително и на директора. Такива права той няма", отсече Фандъкова.

"Изводът е, че изпълнителният директор и членовете на ръководството са нарушили правилата на Столична община", посочи тя.

В началото на февруари излязоха потресаващи данни за харчлъците на босовете на "Софийски имоти" при положение, че дългът на дружеството е 1,3 млн. лева.

Така например средната заплата на служител в дружеството е била 1000 лв, шефът им Деян Цветков пък се разписвал срещу 2400 лева при кметска заплата на Йорданка Фандъкова от 1860 лв.

Освен това освободените вече босове пръскали безразборно пари за парфюми, марково уиски, тигани и лекарства, които описвали като фирмени разходи.