Луди летят на пътя

ДАИ проверява 200 центъра заради бум на шофьори с фалшиви психотестове

Фалшиви психотестове за водачи на обществени превозни средства бълват центрове в страната.

Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" започна масирана акция за проверка на всички 200 психолаборатории в страната, които издават документи за професионална годност на водачите на обществени превозни средства, съобщи шефът на агенцията Валентин Божков.
Той допълни, че вече са ясни около 15 центъра, които ще бъдат затворени с предварително изпълнение на заповедта.

Акцията започва след получен сигнал за една от лабораториите, която издавала документи без кандидат-професионалният водач да е стъпвал там.

Проверяващи от ДАИ прекарали цял ден пред заключените врати на психолабораторията и за всеобща изненада в средата на деня от нея към "Автомобилна администрация" започнали да се получават протоколи за успешно проведени тестове.

Затова от администрацията прекратяват дейността на този център. Решението за хлопването на вратите е потвърдено и от съда след обжалване.

С промяна в Закона за автомобилните превози от 2010 г. от съществуващите 28 центъра за психически тестове за професионални водачи в цялата страна те набъбват до 200.

Дейността е позволена за медицински центрове и места, които работят с магистри психолози и са оборудвани с необходимата лабораторна техника за тестване на професионалната категория водачи.

Промяната беше наложена поради забавянето на тестове с до 3-4 месеца, когато те се провеждаха само в съответните 28 центъра в страната. А на такава проверка трябва да минат всички водачи от професионалните категории за тежкотоварни автомобили, автобуси, таксита и ватманите. На такъв тест подлежат и осъдените за пътно произшествие, както и хората, загубили точките от талона си.

Услугата е много търсена, защото тестовете са не само за новите водачи, но и за тези, които на всеки три години трябва да потвърдят психическата си годност.

Професионалните водачи над 65 години се явяват ежегодно, уточни шефът на ДАИ. Над 30 хиляди водачи годишно минават на проверка за годност. Около 20 на сто от кандидатите за професионална категория не биват одобрени.