Чиракът-министър. Откровенията на Владо Пенев

Политика

27-03-2013, 09:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Вежди на изпроводяк: Върнахме интереса към киното, не към чалгата

Трудно съжителстват администраторът и артистът, признава той

Служебното правителство отговаря на исканията на протестиращите в управлението да са хора, независими от партии, казва в интервю за БТА министърът на културата Владимир Пенев.

По думите му всички са професионалисти, извървели сами своя път от чирак до висока позиция, която сега "са зарязали" за два-три месеца, през които трябва отговорно да се поеме държавата в кризисен момент, и към която после ще се върнат.

"В такива моменти няма много време за мислене дали трябва - просто си слагаш главата в торбата единствено с идеята да си полезен. Ако наистина се окажа такъв, ще бъда щастлив", каза Пенев.

Според него ангажиментът на служебното правителство, което няма законодателна инициатива, е да създава условия работата на държавната администрация да не спира, да се изпълняват плановете, програмите и сроковете на всяко министерство.

Същевременно се търси решение на спешни и непредвидени проблеми - като отстраняването на последиците от бурята в Копривщица, където отговорността е на общината, но доколкото мястото е свързано с културата, министерството също трябва да търси начини да помогнеу, твърди Пенев.

Трудно съжителстват администраторът и артистът у актьора-министър по собствените му думи, но той успява да разделя двете дейности именно защото са много различни.

След премиерата на "Морски пейзаж" в Народния театър "Иван Вазов" на 29 март се надява да се посвети изцяло на работата в Министерството на културата. Приел да участва в спектакъла по Едуард Олби заради хубавата драматургия и компанията от талантливи колеги.