71 партии ще се борят за доверието на избирателите

Предизборната кампания не трябва да е по-скъпа от 4 млн. лв.

71 политически партии са се регистрирали за предстоящите избори на 12 май.

Всички партии са въведени в регистъра на ЦИК, каза говорителят на комисията Бисер Троянов, и предстои обсъждането на тяхната регистрация.

Повече от 35 партии вече са регистрирани от Централната избирателна комисия, като за 8 от тях вече има проверена и върната подписка от Главна дирекция ГРАО, която отговаря на необходимите законови изисквания.

За останалите политически партии, предвид обстоятелството, че подписката все още не е проверена и резултатът не е предоставен, но документацията е изрядна, са постановени решения за регистрация. На всички онези партии, на които документите им не отговарят на изискванията, ще бъде постановен отказ.

Общият допустим от закона размер за изразходване средства от партия и коалиция за предизборна кампания е 4 млн. лв, а за инициативен комитет – 200 хил. лв. Тези парични средства се набират изцяло въз основа на собствени средства на партиите, членовете на инициативният комитет или на самите кандидати за народни представители.

Могат да бъдат правени дарения в размер на не повече от 10 000 лв. от едно физическо лице. Декларация за произход на средствата се попълва за всяко дарение над минималната работна заплата, обясни още Бисер Троянов. Забранено е да се финансира кампанията с анонимни дарения – чуждестранни правителства, чуждестранни държавни предприятия, юридически лица, еднолични търговци, религиозни институции.

В 18.00 часа днес изтече крайният срок за регистрациите на политическите партиите в ЦИК за предсрочните парламентарни избори на 12 май.