Осиновената от приюта Рекса като стар бургазлия гледа морето

Кучката намери дом в последената кампания "Ще те обичам, само ме вземи", на 30-и предстои следващата

Черно-кафявата кучка Рекса дълго съзерцава морето, като истински бургазлия, дори и в студения мартенски ден. Вместо да лудее, както повечето четириноги, тя предпочита спокойно да се разходи по плажната ивица и потънала в нейните си кучешки мисли да слуша бурните вълни.

Рекса е едно от кучетата в бургаския приют край града, които намериха топъл дом и бяха осиновени при кампанията "Ще те обичам, само ме вземи" и вече няма нужда да се борят за живота си на улицата.

Съдбата я среща със стопанката й Виолета Николова на втората осиновителска кампания миналия септември. Идеята на акцията е да изкара обитателите на приюта сред хората и повече хора да си вземат питомец. След като година няма домашен любимец Виолета разбира за осиновителската кампания и решава, че именно там ще намери верен спътник и приятел.

"Измъкнах се за малко от работа, разгледах кученцата, не исках да е някое прекалено голямо, живея в апартамент и няма да му е удобно. Исках и да не е мъничко на години. Докато ги разглеждах пътьом доброволците я прекараха през краката ми и тя се хвърли на гърдите ми, харесахме се и си я взех. Много е любвеобилна и много добра", обяснява Виолета за четиригодишната си приятелка, с която дели живота си вече шести месец.

Каква е била съдбата на Рекса преди да попадне при Виолета, новата й стопанка не знае. По време на осиновяването са й казали само, че е хваната близо до един от светофарите в Комлука и е раждала. В първия ден се наложило новодомката да остане сама за няколко часа и явно от уплаха от непознатото място опитала да избяга от апартамента, като съборила всички саксии на терасата. Това е една от малкото поразии, която е направила през времето прекарано там.

В началото на януари обаче Рекса си устроила малко приключение - хукнала с все още бездомната кучка Жана и се загубила в Морската градина. За щастие работници наблизо я намерили и се обадили на ветеринаря, чийто номер е оставен на медальон на каишката й. Случката се раминала само с уплаха и денонощие в бургаския приют, където доскоро живеела Рекса.

"Вече слуша повече. Свикна при мен, е, от време на време се прави на глуха, но всичко е наред", разказва с усмивка Виолета. Веднага щом свиква с новия си дом кучката разкрива и любимите си занимания – да мързелува и похапва. С новия дом идва и ново име - Рекса от Рекс ( на латински крал, цар.)

"Кралица Рекса - усмихва се Виолета - много ми е кротка, никакви бели не прави, обича да лежи и да яде. Абсолютно всичко обича да хапва, даже вчера си поиска малко слънчоглед", обяснява жената и разказва, че в началото се е спускала на всякаква храна, но вече е по-спокойна. Качила е и килограми, въпреки че режимът и в момента включва дълги разходки и хранене веднъж на ден.

"В началото като я взех бягаше от морето и се разхождахме само по алеята, а сега всеки път иска да идваме на плажа. Вече стъпва и във водата, а по-рано и това не правеше. Много е социална и колкото повече хора има около нея, е по-щастлива. Като види човек веднага започва да маха с опашка", обяснява гордата стопанка и допълва, че за съжаление не всички й отвръщат със същото.  

Освен да седи на морския бряг, обича и да се търкаля в пясъка и да "заговаря" непознати, въртейки радостно опашка. Колко е кротка и любвеобилна, Рекса демонстрира и когато по време на разходката улично коте се приближава да сподели с нея напълно заслужената наградка за добро поведение.

"Болно ми става като чуя понякога как говорят хората. Не ме интересува породата, на мен ми трябва за приятел, да се разходим, да го погаля. Когато ми е било тежко, съм споделяла. Кучето ти взима и мъката и тревогата, абсолютно всичко, но има хора не могат да го разберат", споделя Виолета и допълва, че винаги намира енергия да поиграе или разходи домашния си любимец, без значение колко напрегнат е бил денят й.

Само след дни, на 30 март в събота от 11 до 17 часа до Пантеона, ще се проведе третата поред осиновителска кампания "Ще те обичам, само ме вземи", в която община Бургас, неправителствени организации и доброволци ще обединят сили, за да намерят дом на част от бездомните кучета от приюта.