Идат: 10 влака за метрото, 20 трамвая и 126 автобуса. Новички!

Столична община ще гласува парите за новите попълнения в градския транспорт

Столична община ще гласува днес парите за купуването на нови автобуси, трамваи и мотриси за метрото.

По проекта се предвижда да бъдат доставени 10 влака, 20 нови трамвая и 126 автобуса, които да бъдат с метанови двигатели.

Всички превозни средства трябва да отговарят на изискванията за достъпна среда и комфорт на пътуването, защото Столичната община е определена като бенефициент на Оперативна програма "Околна среда" да работи за модернизация на средствата в градския транспорт.

От "Московска" 33 обясниха, че столицата ще реализира три проекта на стойност 150 млн. евро за подобряването на качеството на въздуха в градската среда.

По думите на зам.-кмета по транспорта Любомир Христов една трета от автобусите в градския транспорт в столица ще бъдат подновени, след като пристигнат новите попълнения.

Автобусният парк на столицата в момента се състои от 450 автобуса, но голяма част от тях са в тежко експлоатационно състояние. Те са на над 30 години и са от различни търговски марки като "Икарус", Мерцедес", "Ман".

"Техническата им поддръжка е скъпа, а и дори да се ремонтират, не биха могли да дадат очаквания от хората комфорт на пътуване", коментира Христов.