Укрепването на храм "Св.Св. Кирил и Методий" започва до дни

Мисия Бургас

28-03-2013, 13:28

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ще се разцепи ли СОУ ”Кирил и Методий”, питат от школото

Заздравителните работи обхващат зоната на северната кула, северния вход и северозападната носеща колона на купола

Укрепването на храм „Св.Св. Кирил и Методий“ започва след седмица. 

 

Издадените от кмета Димитър Николов указания са факт след серия от срещи с църковното настоятелство, епархийския съвет, камарата на инженерите в Бургас, представители на концесионера, геодезисти и конструктори, информират от пресцентъра на местната администрация. До дни църковното настоятелство трябва да сключи договор с фирмата изпълнител.

Геотехнически дейности за укрепване на конструкцията и фундирането на храма стартират веднага след това.

Дадените указания предвиждат още усилване на временното поддържащо скеле, инжекционни заздравителни работи в зоната на северната кула, северния вход и северозападната носеща колона на купола; завършване на конструкцията на подземния паркинг в зоните 2а и 2б, които са  елементи от аварийните укрепителни мероприятия от външната страна на храма.

Имотът, върху който е построен храмът, е църковен. Въпреки че Община Бургас по закон няма никакви правомощия да предприема действия по отношение на него, оказва пълно съдействие на църковното настоятелство по отношение на оформянето на заданието за ремонт, съгласуване на проектите и документите пред министерството на културата, срещи с експерти и професионални организации, подготовката на договорите между настоятелството и фирмата - изпълнител, казват в съобщение до медиите от пресотдела на Общината.

Започващите укрепителни дейности са със средства от концесионера на паркинга. Община Бургас има готовност при необходимост също да преведе средства от гласувания бюджет за църковните храмове за 2013 – та година.

След укрепителните дейности ще се предприемат действия по пълната консервация и реставрация на храма, посочват още от местната администрация.