45 големи фирми набират млади кадри в Пловдив

Мисия Пловдив

28-03-2013, 14:16

Снимка:

Plovdivutre.bg, архив

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Още по Темата:

240 младежи започват стаж в община Пловдив след Job Fair

Минимум 600 лева стартова заплата в кол център в Пловдив

Работодателите втрещени: българинът масово пише автобиографии с грешки

Кандидатите за работа у нас така и не се научиха да пишат CV-та. Оказва се, че автобиографиите са пълни с правописни грешки, каза в Пловдив Светлозар Петров, управител на JobTiger. “Такива документи автоматично отпадат при отсяването. Първото, което трябва да могат младите е да подготвят документите си правилно“, разясни Петров. Комични ситуации се получават и с изпратените снимки. „Получавали сме фотоси на плажа, в цял ръст и какви ли още не“, казва Петров. Всъщност, ако прилагате снимка към документите е нужно тя да е подобна на паспортните, но нищо специално. "Все пак не избираме фотомодели, а хора с определени качества и квалификации", казва специлаистът по човешки ресурси.

Какво търсят фирмите у нас,

кои са най-добрите работодатели и как да се представим малксимално добре при интервю за работа ще разяснят специалисти по човешки ресурси по време на пловдивското издание

„Национални дни на кариерата 2013 – добра кариера, добър живот“

Събитието ще се проведе на 1 април от 10 часа в Конгресния център на Международен панаир Пловдив. Непосредствено преди старта му в университетите ще се организират "работилници". На тях специалистите ще разсяснят как младите да извлекат максимума от събитието в гради ни.

45 от най-добрите фирми у нас ще предлагат работа и стаж

на студенти или тепърва завършили своето образование. Очаква се форумът да посетят около 3000 младежи без никакъв стаж, но готови да се гмурнат в стажанските програми и позиции на компании като водещи мобилни оператори, банки, верига големи магазини, кол центрове и други.

Повечето стажове са платени

Тяхната продължителност е от 3 месеца до 1 година. В JobTiger стажантите без ден опит получават 350 лева, а стандартната заплата във фирмата е в пъти повече, уточни Петров. Когато за една и съща позиция се борят двама кандидати с подобна квалификация и опит решаващ се оказва характерът. „Избираме ведри и усмихнати хора, защото аз самият предпочитам и без това напрегнатият ден да ми мине по-леко. Миналата година наехме 8 млади колеги, които се справят отлично“, коментира Петров.

Ниска мобилност в Пловдив

В Пловдив безработните все още имат ниска нагласа за мобилност. Тези, които са готови да зарежат дом и семейство, заради по-високо заплащане и по-добра работа са хората от малките градове у нас, сочи опитът на агенцията за подбор на персонал. Освен хиляди безработни, в Бюрата по труда публикуват и хиляди незаетни работни места. Оказва се, че липсват квалифицирани кадри в България. В столицата най-много свободни позиции има за програмисти в IT сектора.

Промяна на ценностите

 Т.нар. Y поколение – 25-годишните- когато търят работа поставят на първо място възнаграждението, признанието и уважението на качествата им. За тях е много важно шефът, който ръководи компанията да е наистина лидер.

Фирмите все повече осъзнават, че е важно да се влага в човешкия потенциал. „Технологиите се купуват от едно място. Важни са хората, които работят с тях“, казва още Петров.

„Когато търсите работа не забравяйте, че пазарът на труда е пазар. Потърсете най-добрите работодатели. Има начин така да се представите, че да вземете най-високата заплата в сектора“, съветва управителят на агенцията.

Генерален спонсор на събитието е най-голямата компания за храни и напитки „Нестле България“. За 16 години те са предложили старт в кариерата на над 200 младежи. За миналата година двама са практикували във фирмата в продължение на година. Откакто се провеждат Дните на кариерата събитието е предложило над 2000 стажантски места.