Кипърски мерки: президентът сви заплатата си с 25%

Членовете на кабинета последваха неговия пример

Кипърският президент Никос Анастасиадис реши да намали заплатата си с 25%, заяви заместник секретарят на държавния глава Константинос Петридис.

Членовете на кабинета също ще намалят възнагражденията си с 20%. Анастасиадис и кабинета се отказват и от 13-та месечна заплата, на която имат право.

Кипърското правителство назначи анкетна комисия, която да разследва евентуални криминални дейния, довели до кризата с банките в островната държава, съобщава съветник на президента.

Комисията ще установи дали има "криминална, гражданска или политическа отговорност" за банковата криза.

Анкетната комисия ще се състои от трима души - бивши съдии от Върховния съд. Те ще анализират всички действия и бездействия на всички нива - политически решения, решения на Управителните съвети на банките или регулаторите, както и на всички други хора.

Вчера анкетна комисия към парламента поиска от Кипърската централна банка да й предостави списък с хора, които са превеждали пари извън страната, малко преди обявяването на европейския спасителен план.

Депутатите социалисти разрешиха на директора на Централната банка да оповести личните им финанси и тези на жените и децата им, а и призоваха всички политици да последват примера им.

Преди два дни Никос Анастасиадис определи условията за спасителната финансова помощ от еврозоната като "болезнени", но обеща, че островът ще се възстанови.