Реставрират 7 исторически сгради в Бургас

Мисия Бургас

29-03-2013, 09:55

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

За старите сгради или ремонт, или край

Мрежа от експерти и студенти ще събира информация за архитектурните паметници

Програма за трансгранично сътрудничество България- Турция "Погледни в бъдещето, запази наследството" възстановява архитектурното наследство  в Бургас. Проектът се изпълнява от Областна администрация Бургас в партньорство с Дирекция по култура и туризъм, Къркларели, Турция.

Кои са сградите, които ще бъдат включени в проекта - виж тук

Дейностите, които са заложени в него са изключително разнообразни. Основната сред тях включва изготвяне на архитектурни планове за реставрация на седем сгради паметници на културата в Бургас и разработване на инвестиционни проекти за реставрация на пет къщи в Яйла махала, Къркларели,Турция.

Мрежа от експерти и студенти ще събира информация за архитектурните паметници, както и  текстов и снимков материал, представящ интересни събития и факти от живота на хората в трансграничния регион. Планира се това да се случи  посредством социалните мрежи – предпочитано място за комуникация сред младите хора.  Албум „Спомени от миналото, богатство за бъдещето“ ще събере всички находки на едно място и ще бъде подарък за хората от двете страни на границата.

"Наш дълг е да познаваме наследството, което са ни завещали  нашите предшественици, да го съхраним и предадем на бъдещите поколения.  Вярвам, че  всички ние – държавни, общински и културни институции, граждани и медии  можем да обединим усилия в събирането на пълна информация относно архитектурните и исторически  ценности, която да завещаем на бъдещите поколения", допълват от Областна управа.