Събират във фейса историята и снимки на емблематични бургаски сгради

Мисия Бургас

29-03-2013, 16:16

Снимка:

Славея Стоянова

Автор:

Славея Стоянова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Реставрират 7 исторически сгради в Бургас

Ще бъде издаден и албум "Спомени от миналото - богатство за бъдещето"

Снимки, различни материали, любопитни истории, дори картички ще събират експерти с помощта на бургазлии за емблематичните сгради в града. Интересната инициатива е част от транграничния проект "Погледни в бъдещето, запази наследството", който се изпълнява от януари в сътрудничество с Турция.

"Много малко хора знаят историята на ключови сгради като архитектурни и културни забележителности. Целта е повече хора да се запознаят с наследството ни, всеки от нас знае по малко за някоя сграда. Много е важно да успеем да съберем и систематизираме тази информация и да я завещаем за бъдещите поколения", каза областният управител Константин Гребенаров.

За тази цел е създадена и група в социалната мрежа на адрес facebook.com/safeheritage Идеята е да се влезе в конктакт най-вече към младите потребители, като от областна управа се надяват, че по този начин ще достигнат повече хора от Бургаско и партньорската област в южната ни съседка.

Предвижда се по проекта да бъдат направени и нови снимки на културни и архитектурни паметници, като цялата информация ще бъде подредена в албума "Спомени от миналото -богатство за бъдещето". Обектите в него най-вероятно ще бъдат представени по общини в различни раздели, като картички и снимки, направени в миналото, снимки на сградите, както изглеждат в момента. Информация за минали и настоящи собственици, година на построяване и вскяакви любопитни и исторически данни за паметниците също ще намерят място в амбизиозния проект.

Една от основните дейности на проекта обаче е да се изработят архитектурни проекти за реставрация на седем сгради-паметници на културата в Бургас и инвестиционни проекти за 5 в Яйла махала, Къркларели,Турция.

"Сградите, които сме избрали са в централната част на Бургас и този проект е първата стъпка към тяхната реконструкция и реставрация", допълни Гребенаров. Губернаторът допълни, че проектът е изключително важен, тъй като благодарение на него ще са готови архитектурните проекти на засеганатите от времето сгради. След това съвемствно с партньорите от Турция ще се търси проект, по който да се осигури финансиране и да се извърши реалната реконструкция на паметниците.

Проектът "Погледни в бъдещето, запази наследството" е на стойност 150 хил. евро. Срокът за изпълнение е 12 месеца.