Руен отличник за 2012-а по развитие, съветник от ГЕРБ потресен

Новините

29-03-2013, 17:01

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Малката, бедна община Руен стана финансов отличник за година

Партиец твърди че общината е бедна, а хората са в тежко положение

Общински съветник от ГЕРБ - Руен бил потресен от това, че общината е определена по икономически показатели за една от най-бързоразвиващите се в страната в условия на криза през изминалата година.

Според Димо Ангелов от партията община само с един европроект е смешно да се смята за развита, при това да се определя, че тя има икономически растеж.

"Община Руен е една от най-бедните в област Бургас и оставам с убеждението, че това няма да се промени в близките години. Тук не се развива никаква промишленост, земеделие, а ангажираните в сектора на животновъдството изнемогват. Сериозен проблем е и високият процент на неграмотни сред населението. Всичко това води до огромна безработица", твърди Ангелов. Повод за това бе изнесеният годишен доклад на кмета на общината относно състоянието на общината и бъдещото й развитие.

Според него водещите проблеми могат да бъдат разрешение чрез участието на общината в национални и европейски програми,  по които се отпускат достатъчно средства, Сред тях са програми за безработните, социално слабите, такива, свързани с за инфраструктура, образованието и здравеопазването.

"Необходимо е някой, който да изготвя качествени проекти, но в общинската администрация такива хора липсват. В момента общината разчита основно на субсидиите от държавния бюджет. Парите, които се отпускат по изброените в годишния доклад приоритети, остават неизползвани. От доклада е видно, че по Приоритет I "Създаване на конкурентноспособна общинска икономика" няма администрирани проекти за изминалата година, нищо не направено", твърди съветникът. 

Въпреки мнението му обаче високата оценка на общината беше поставена от бившият финансов министър Симеон Данков преди година. Именно той определи в класацията за висок финансов рейтинг малката община Руен, която до скоро беше сред най-слабо развиващите се в региона.

От 216 място тя буквално полетя до 94-то по рейтинг и финансови показатели, с което сложи всчки общини в Бългаия в малкия си джоб по бързи темпове за развитие през 2012 година.