Ама че смрад! 139 са вонящите сметища на София

Йорданка Фандъкова инспектира изграждането на инсталация на площадка "Хан Богров" за обработка на отпадъци

139 са нерегламентираните сметища в Столична община, като техният брой през изминалата 2012 година е бил 189, сочи проверка на Столичния инспекторат.

Утре, на 2 април, започва кампания за пролетно почистване на София.

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова призова гражданите да се включват, като обаче е важен и контролът, който се осъществава след почистването.

По думите й проблемът с боклука не е сезонен, а целогодишен, като задача на гражданите на столицата е да изхвърлят отпадъците си в сметищата, а не на края на града.

Тя отбеляза, че вече има работещо депо "Враждебна", което е предназначено за строителни отпадъци.

Столична община започва и изпълнението на проект за разделно събиране на отпадъци в кварталите – "Овча купел" и "Кремиковци".

Фандъкова инспектира днес изграждането на инсталация за биологично обработване на отпадъци на площадката "Хан Богров", като на проверката присъства и Джордж Кремлинс, директор на ГД "Околна среда" към Европейската комисия.

След инспекцията кметицата заяви, че от 2014 година ще започне тестовото биологично обработване на отпадъци на площадката. Там годишно ще се обработват около 44 хил. тона отпадъци.

Инсталацията е с големина 7 хил. кв. метра и ще разделя отпадъци в две отделни части – "зелени" и "биологични". След обработка, биологичните отпадъци ще се превръщат в биогаз, а след това и в електрическа енергия и топлина за домакинствата.

"Зелените" отпадъци пък ще бъдат в отделен компост, където след обработка ще бъдат готови за търговска продажба.

Изграждането на инсталацията върви по план, като в началото на октомври ще приключи строителната част и ще започнат студените тестове.

Самото изграждане на инсталацията за обработване на отпадъци на площадката "Хан Богров" е част от проек "Интегрирана система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци на Столична община". Финансиран е по Оперативна програма "Околна среда" 2007 – 2013 година.

Йорданка Фандъкова подчерта, че  84% от стойността на проекта са безвъзмездна европейска финансова помощ, което означава, че тази полезна инсталация, но и огромна инвестиция няма да бъде връщана със средствата на софиянци.