4 образа на светии рисуват за откриването на параклиса в Морската

Мисия Бургас

01-04-2013, 12:48

Снимка:

Burgasutre, архив

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Търсят иконописци за параклиса "Св. Георги Победоносец"

Храмът трябва да отвори врати на 2 май

4 икони за иконостаса в параклиса „Свети Георги Победоносец“ ще бъдат изрисувани за откриването на Светото място. Това повеляват православните канони.

Образите на светците Исус Христос, Света Богородица, Йоан Кръстител и Свети Георги Победоносец, ще са в размер 60,5X84 с позлата от 22- карата злато, информират от Областна управа.

В петък на свое заседание, Инициативният комитет за изграждане на параклиса се е запознал с предложенията на иконописци, постъпили от цялата страна. Критерии за окончателния избор бяха цена, срок на изпълнение и съдържание. В заседанието с експертно мнение участваха известните бургаски художници Георги Динев и Николай Дубаров. Процедурата по избора бе открита, което даде възможност на кандидатите да присъстват. След разглеждане на постъпилите предложения единодушно е избран екипът Атанас Атанасов- Станимир Желев. 

Атанас Атанасов е бургазлия, известен на обществеността с множеството си изложби в България и по света. Носител на редица награди, сред които награда за живопис от биеналето „Приятели на морето“, за портрета му на поета Христо Фотев. Негови икони са били част от изложби в Тулуза, Алби, Кастр, Франция.

Станимир Желев е завършил Национална художествена академия, специалност „Живопис“. Над 10 години представя свои изложби по цял свят. Негови творби се намират в частни колекции в България, Франция, Канада, Германия, Белгия, Люксембург, Австрия, Швейцария.

Средствата за изработката на иконите ще бъдат осигурени от дарители. Към настоящия момент има заявено желание от няколко човека да направят дарение. Сред тях е и Областният управител Константин Гребенаров, който ще подари на параклиса икона на Свети Никола- покровител на Бургас и моряците.

Продължава кампанията по набиране на средства. Всички желаещи могат да се включат. За целта припомняме банковата сметка за дарения: BG85IORT73785008877700- Инвестбанк- ИК- параклис „Св. Георги Победоносец“.