Метростанция "Цариградско шосе" да се мръдне!?

Столичани от "Дружба" настояват за връзка с метрото, събират подписи

С 200 метра в северна посока да се премести спирката на метрото на бул. "Цариградско шосе", за да бъде полезна за жителите на столичния кв. "Дружба", а вече съществуващата да се превърне в търговски базар, поискаха представители на граждански сдружения.

До момента под искането подписите си са поставили 17 000 хиляди столичани.

Те смятат още, че планираният маршрут и спирка до летището също не са удобни.

В отговор инж. Тодор Тодоров, представител на "Метрополитен", отвърна, че е невъзможно да бъдат преместена спирка и паркинг за 1300 автомобила.

Арх. Димитър Димитров обаче настоя за публична среща по проблемите на подземната железница, за това как се решава откъде да минава метрото, кой решава къде да бъдат ситуирани метростанциите, както и международен одит за това как се харчат парите от "Метрополитен".

Според него  в "Метрополитен" са събрани строеж, управление и поддръжка.

"Тези три системи не трябва да са под една шапка. Ние искаме Общинският съвет и кметът на града да ни отговорят – ако са правили проверка, да ни кажат какви са резултатите, искаме пълна справка за средствата, които си вложени до момента", настоя той.

По думите на архитекта в момента двата диаметъра, които работят като един, трябва да дадат информация какъв процент се ползва от гражданите.

"Защото неправилното разпределение на станциите противопоставя нас гражданите. Можете и сами да си отговорите, колко е ефективен вторият диаметър, който се ползва не повече от 30 000 души, а ако беше стигнало до Бояна - можеше да се качват 330 000", смятат още Димитър Димитров.