Синагогата в София - цел на терористи?

Българските власти са заловили служител на силите "Кодс" да проучва еврейския молитвен дом

Ирански терористи са наблюдавали синагогата в София, която е и единствена в България. Според доклад на Вашингтонския институт за близкоизточна политика "дни след атентата в Бургас, докато разследването на взрива и издирването на съучастници е било в разгара си, българските власти са заловили оперативен служител на иранските сили "Кодс" да проучва синагогата в София".

Авторът на доклада д-р Матю Левит е бил информиран за това от израелското разузнаване. Източник от България, пожелал анонимност, е заявил пред в. "Джерусалем пост", че българските власти са били наясно със съществуващите заплаха от страна на "Хизбулла" и Иран срещу евреите и израелските граждани в страната ни, преди нападението в Бургас. Според източника, множество българи "са подавали информация много пъти" на силите за сигурност за планирани нападения на "Хизбулла".

Израел и САЩ настояха "Хизбулла" да бъде обвинена за атентата на летището в "Сарафово" от миналата година, когато беше взривен автобус с израелски туристи. Тогава загинаха шест души, сред които и един българин – шофьорът на автобуса. "Хизбулла" категорично отрече да е замесена в нападението.

Според израелски издания информацията за готвения удар била предадена от израелските служби за сигурност на българските им колеги. Българското правителство обаче обяви, че не е получавало официални запитвания от израелска страна, свързани с подобни заплахи.