Не сме мишена за терористи, твърди главсекът на МВР

Разследващите категорични, че българин не е участвал в подготовката на атентата в Сарафово

Разследването на атентата в Сарафово излиза от оперативната си фаза и вече влиза във фазата на събиране на преки доказателства за извършителите на терористичния акт, обяви пред Нова телевизия главният секретар на МВР Калин Георгиев.

По думите му данните, с които разполагат следствените органи по случая, са достатъчни, за да се работи в посока събиране на доказателства, които да са годни за пред съда.

Изготвени са множество съдебно-следствени поръчки, които вече са изпратени в редица държави – Канада, Австралия, Израел, каза Георгиев.

Той бе категоричен, че няма доказателства за българско участие в организирането на атентата, отнел живота на шестима – пет израелски туристи и един българин.

"Аз не бих казал, че България е мишена. България е платформа, т.е. България е била използвана за извършването на един терористичен акт, който е имал друга насоченост", допълни главсекът на МВР.

Той обаче не пожела да коментира дали има нови заплахи. Това било тема на разговор само на съвещание на шефовете на службите или на Консултативния съвет за национална сигурност при президента.

"Зад обоснованото предположение за участие на военното крило на Хизбула в атентата стои огромна по обем работа, свършена от моите колеги. Много часове, много безсънни нощи са зад тази кратка фаза", заяви Георгиев.

Според него, е безспорно, че извършителите на терористичния акт са дошли от ливанската столица Бейрут. Били са във Варшава, Прага и са влезли в България от Румъния.

След това са се насочили към Черноморието. След удара са се оттеглили, като са се възползвали от възможностите за свободно движение на хора в Европейския съюз.

Главният секретар на МВР добави още, че принтерът, използван за отпечатване на "неистинските документи" е проследен, както и пътят на тези документи – доказано е, че са отпечатани в Бейрут.

Наред с това от ДНК-профила на атентатора, идентифициран засега само по фалшивата му самоличност – Жак Филип Мартен, станало ясно, че е бил в контакт с едно от другите лица, съпричастни с атентата – "там имаме пряка връзка между двамата", каза комисарят.

"Не бива да очаквате, че някой представител на международна терористична операция ще си признае и ще каже: Аз съм член. Тези обосновани предположения, които имаме, ще бъдат достатъчни доказателства в съда", убеден е Калин Георгиев.