Бизнесът гладен за IT специалисти

Мисия Бургас

03-04-2013, 15:34

Снимка:

Славея Стоянова

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

19 водещи компании търсят стажанти в Бургас

Десетки младежи потърсиха стаж и работно място по време на борсата "Дни на кариерата" в БСУ днес

IT специалистите са най-търсени от представителите на бизнеса в момента, показа репортерска проверка на Burgasutre днес по време на борсата "Дни на кариерата".

19 компании обявиха актуалните си позиции за стажанти и постоянни служители. Едно от най-примамливите предложения за работа в IT сектора направи водеща компания, която търси кадри, но за да попълни софийския си екип и предлага реални позиции за офиса си в столицата.

Утвърдени имена във финансовия сектор, институции и компании, свързани с производството и представители на стажове зад граница също се радват на голям интерес от страна на студентите.

Интерес за следващите в икономически специалности, които за завършили III или VI курс предизвика една от водещите банки у нас, която обяви места за неплатени стажантски програми на територията на цялата мрежа в рамките на 30 или 45 дни.

По време на обучението младежите могат да наблюдават и да се запознаят с различните продукти, които предлага банката, да контактуват с клиенти и се запознаят с различни операции и документи.

Най-важни за бранша са комуникативните и уменията за продажба, работата в екип, кандидатите трябва да са инициативни и бързо да усвояват материята и знанията, каза за Burgasutre Юлияна Тонкова, която допълни, че само в рамките на първия час от борсата е консултирала около 30 младежи.

Тя допълни, че чрез стажа кандидатите могат реално да преценят дали това е точната професия за тях и с придобитите базисни умения да решат дали искат да се развиват в тази сфера. Освен това към стажантите са прикрепени и специалисти, които ги наблюдават и ако покажат качества при освобождаване или разкриване на работно място, техните кандидатури се разглеждат с приоритет за сключване на трудов договор.

Едногодишни за завършили студенти и платени тримесечни програми за все още обучаващи се младежи са сред предложенията на една от водещите компании в страната за сладки изделия.

Желаещите могат да кандидатстват целогодишно за всеки един от отделите като интерес има към IT отдела, маркетинг и продажби, човешки ресурси.

Най-голям наплив обаче има на щандовете на агенциите за подбор на персонал, които освен, че набират кадри, предлагат и кариерно консултиране. Специалистите там дават ценни съвети как младежите да оформят автобиографията си, защо е толкова важно мотивационното писмо и как да се държат по време на интервю и разговор с евентуален работодател. 

Идеята на инициативата "Национални дни на кариерата", която се провежда за десети път в града, е да срещне представители на бизнеса с млади специалисти или студенти, които нямат реален опит и трудно биха стартирали професионалната си реализация. Резултатите от изминалите издания в Бургас показват, че за пет години над 4000 студенти и млади специалисти са посетили кампанията, като един от всеки 6 успява да намери мечтата длъжност.