Румънски съд решава съдбата на наше дете

Животът

04-04-2013, 09:58

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Румънец отвлече 5-годишната си дъщеря от Пловдив

5-годишната Бианка бе похитена от баща си, родните магистрати - безсилни

Българските институции се оказват безсилни да разрешат проблема на пловдивчанката Ани Томасян, която вече 10 месеца не е виждала дъщеря си Бианка. Малкото момиченце е заведено в Румъния от баща си Каталин Кицеску без знанието на майката, докато спяло на задната седалка на колата му.

Избрала съм легалния начин да си върна детето, категорично заяви Ани Томасян пред бТВ. Веднага след изчезването на 5-годишната Бианка, майката завежда бракоразводно дело в Пловдив. С решение на районият съд, тя получава привременни мерки, което означава, че тя има право да се грижи за детето, докато трае делото.

В същото време обаче Районният съд в Пловдив излиза с определението, че не е компетентен да реши проблема. Така случаят се поема от съда в Румъния, към който се е обърнал бащата, а родното правосъдно министерство разглежда спора като „висящ” и „международен”. Сега на ход е софийската прокуратура, която да прецени дали има достатъчно данни да се повдигне обвинение срещу румънският гражданин за отвличане.

Според Ани Томасян определението на българския съд е абсурдно, защото се аргументира с твърдението, че тя не е живяла в България през последните 6 месеца. Не съм живяла и в Румъния толкова време. Дъщеря ми е родена в България и двете сме български гражданки, в Румъния нямаме никакви регистрации, твърди майката. Не мисля че румънският съд е компетентен, допълни тя.

Зам.-министърът на правосъдието Велина Тодорова пък обясни, че от ведомството са обещали експертна помощ на Ани Томасян, но в момента компетентен е румънският съд. Той ще реши бракоразводното дело и ще присъди попечителските права на единия родител. Ние не можем да върнем детето, обясни Тодорова и подчерта, че спорът е международен, защото родителите са граждани на различни държави, живеят на различни места и са се обърнали към различни съдилища.

Ани Томасян обаче не разбира защо се смесват бракоразводното дело, което може да продължи с години, и решаването на противозаконното извеждане на дъщеря й извън България. Детето е изведено нелагално, без никакви документи, вероятно с участието на граничен полицай. Тези дни прокуратурата в Русе обаче се произнесе,че няма данни за участие на граничен полицай в нелегалното преминаване на границата на детето.

Сред съветите, които майката получава, е да постъпи по същия начин и да върне Бианка в България. Освен че е избрала да търси легално решение, тя е получавала и заплахи от съпруга си, който бил купил пушка и осигурил охрана на детето. Майката не знае дали Бианка ходи на детска градина и дали общува с други деца. Запитването й към българското консулство останало без отговор.