200 строители от Бургаско на гурбет в Израел

Мисия Бургас

04-04-2013, 15:05

Снимка:

БГНЕС, архив

Автор:

Славея Стоянова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бизнесът гладен за IT специалисти

25 фирми от различни отрасли търсят работници в Бургас

Търсят спешно майстори кофражисти, арматуристи, фаянсаджии и мазачи, дават 2000 долара месечно

220 души от Бургаско са заминали за Израел по Спогодбата за трансфер на строителни работници между двете държави. Над 650 пък са до момента одобрените за занимаване от региона.

Това съощиха от службата по заетостта по време на семинар за възможностите на българи от строителния сектор да намерят препитание в Израел.

Напрактика 1/3 от всички заминали нашенци са от бургаския регион, който е сред основните донори на специалисти в бранша. 

"Към момента Израел има спешна нужда от бързото построяване близо 300 хил. жилища, а изпитва дефицит на професионалисти в областта. Положението в България заради икономическата криза влияе на доходите на хората, а тази Спогодба предоставя много работни места, така че този проект би разрешил голяма част от високия процент на безработица и би позволил на хората високи и стабилни доходи в продължение на три години", каза посланикът у нас Шаул Камиса-Раз. 

1800 долара за 211 изработени часа

1800 долара е основното заплащане на месец за 211 изработени часа. Към него обаче има надбавки в размер на 200 долара, това е обезщетението при напускане и пенсиониране. Сумата се събира в сметка на името на работника в израелската агенция по заетостта и се изплаща след изтичане на договора. Ако работникът остане в страната след като е изтекла работната му виза, всеки месец се удържа сума от начислените надбавки. Това е една от мерките за борба с нелегалния труд в страната. 

Предлагат работа на 3 000 наши строители

"През последната една година продецурата за занимаване е облекчена два пъти, като за този период над 700 работници от цялата странаса заминали, за да получават едно достойно възнаграждение за труда, който полагат.

Имаме възможност да изпратим в рамките на настоящата квота 3000 човека и обещанията са за още толкова след като я изпълним, обясни изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Камелия Лозанова. 

Търсят майстори между 25 и 50 години

Майстори кофражисти, арматуристи, фаянсаджии и мазачи са търсените специалисти от страна на Израел. Общите работници няма да успеят да издържат практическия изпит, който полага всеки кандидат, стана ясно още по време на семинара.  

Част от изискванията са служителите да са български граждани, неосъждани, физически здрави на възраст между 25 и 50 години, тъй като климатичните условия в Израел са много тежки - високи температура и влажност.

Друго условие е липса на предишна заетост в Израел от страна на кандидатите. Важно е да нямат роднини по права линия, които в момента да работят там (без братя и сестри).

При заминаване българите трябва да представят медициско, което обаче е издадено от клиника, оторизирана от Израел. Експерите напомниха, че работникът не дължи никакви вложения за кандидатстване и всякакви комисионни от заплатата за незаконни.  Документи могат да се подават в Бюрото по труда по местоживеене.