Подписи на партии красят договор за почтен вот 2013

ГЕРБ, БСП, ДПС, ДСБ, СДС, Български земеделски съюз, РЗС и Българската социалдемократична партия си обещаха без удари под кръста

Водещите политически сили подписаха обществен договор за провеждане на свободни, честни и демократични избори.

В подписването на документа участваха ГЕРБ, БСП, ДПС, ДСБ И СДС, както и представители на Българският земеделски съюз, РЗС и Българската социалдемократична партия. "Атака" не се включи.

Целта на изготвения договор е да се гарантира създаването на легитимно Народно събрание, представляващо интересите и целите на българските граждани, поясни доц. Огнян Минчев в качеството си на представител на УС на асоциация "Прозрачност без граници", инициирала подписването на документа.

Желанието на асоциацията е в бъдеще както протестиращите, така и доволните от функциониращите институции граждани да видят своите аргументи, мотиви, цели и интереси представени в плановете на бъдещото правителство.

Първоначалният фокус ще попадне върху работата на предизборната администрация с цел избягване на рецидиви, поясни Минчев.

Ангажиментът на партиите ще бъде решаването на чисто практически усложнения за улесняване на изборния процес, заяви Калин Славов, изпълнителен директор на "Прозрачност без граници".

Това ще включва обучението на своите представители в избирателните комисии и осъществяване на информационни кампании срещу купуването на гласове.

"Основен ангажимент на гражданската коалиция ще бъде да се проведе независим мониторинг по международно утвърдени стандарти, както и спазване на политическа безпристрастност", добави той.