Изложби и арт събития привличат в обновената Графична база

Бургас Лайф

06-04-2013, 10:45

Снимка:

Burgasutre, архив

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

С литографски пленер откриват Графичната база на 22-ри

Идеята на местните творци е сргадата да стане по-отворена за бургазлии и гостите на града

Графична база да бъде отворена за бургазлии и туристи като се организират изложби и интересни арт събития са сред идеите на Дружеството на художниците за ремонтираната наскоро сграда. Според местните творци инвестицията в базата и реновацията й би помогнало на града за спечелването на престижната титла Културна столица през 2019-а.

"Такива бази в Европа са вече малко, в България са още по-малко и прави чест на общината, че успя да съхрани това безценно съкровище, което всъщност е едно от най-добрите неща като бъдеща инвестиция за идеята ни Бургас да стане Културна столица на Европа през 2019. Огромен плюс е наличието на място, където художниците биха могли да работят и да излагат творбите си", казаха от Дружеството на художниците.

Създадената през 1982 година от големия бургаски художник Тодор Атанасов, който е дарил и старата литографска преса бе основно ремонтирана за пръв път след повече от 30 години от построяването й. Това стана възможно по европроекта, по който се реализира и фестивала за модерно изкуство "Включи града".

"Местоположението на базата придава една неповторима атмосфера и с ремонтирания двор може да бъде използвана за изложби и интересни изяви. Тази база остава едно особено романтично място, което подхранва творческите идеи на художниците. Една идея, която можем да споделим е базата да бъде малко по-отворена за гражданството, не само в рамките на фестивала "Включи града", но за всички бургазлии, защо не и за туристи, защо не и да намерим една по-атрактивна форма, с която да бъдат излагани и предлагани творбите", допълниха от дружеството.

Като част от проекта бе закупена и нова техника - автоматична преса и цялата окомплектовка, необходима за работа в литографията - валяци, стелаж за сушене на графики, вентилатор за сушене на литографски камъни. По думите на бургаските творци във фонда на базата има изключително ценни образци, той е една от най-ценните придобивки на Бургас и принадлежи на хората. Една част от фонда ще замине за столицата, където след около два месеца ще бъде направена изложба от всички литографски бази в страната.

След литографския пленер, който откри новата обновена база в рамките на "Включи града" Графична база ще приюти и уъркшопа "Пътуващо студио за ситопечат". Той ще запознае бургаските автори с интересната техника в средата на месеца.

Ситопечатът е техника, която може да се използва върху хартия или текстил. Тя позволява на  артистиte да произведат собственоръчно малък тираж от своите произведения, книги и тениски, а с това и възможността да ги предложат за продажба. Желаещите да се включат трябва да изпратят биография и портфолио на workshop@transformatori.net със заглавие БУРГАС най-късно до 10-ти април.