С литографски пленер откриват Графичната база на 22-ри

Големи бургаски творци ще печатат графики с помощта на камък

Литографски пленер ще е първото голямо арт събитие, с което ще бъде открита обновената по европроект Графична база. Пленерът ще стартира на 22 март от 11 часа в първия ден на фестиа "Включи града". Големите бургаски творци Георги Петков, Добрин Вътев, Ксения Купенова, Ирена Иванова и Петър Костадинов ще демонстрират и покажат на всеки желаещ как да борави с литографски камък и след това да отпечата творбата си като графика.

"Новата автоматична преса дойде заедно с цялата окомплектовка, необходима за работа в литографията - валяци, стелаж за сушене на графики, вентилатор за сушене на литографски камъни, климатик, компютър, мастиленоструен плотер и др. Самата преса е изработена от стомана, бронз и дърво. Механизмът работи със специален литографски камък, който е варовиков и се добива от речните дъна само на няколко места в България", обясниха от екипа на новаторския фест. 

Както Burgasutre писа ремонтът и оборудването на емблематичната бургаска сграда, както и събитията в програмата на фестивала "Включи града" се реализират в рамките на проекта "Завръщане в Бургас: минало, настояще и бъдеще". Графична база е построена през 1982 г. и е една от петте такива бази в страната. Това е първият основен ремонт на помещението.През годините се е ползвала за организиране на пленери, изложби, артистични ателиета, кръжочна и реставраторска дейност.  

"Покривът на сградата се сдоби с нови керемиди, направен е нов окачен таван с топлоизолация, подменена е старата дървена дограма с нова PVC, стените са шпакловани и боядисани, на пода е положен теракот. В двора е оформена алея от каменни плочи, а при западния вход е изградена рампа за хора с увреждания", обясниха от местната администрация.