Метро + автобус = левче

Това е експериментална идея, която ще бъде въведена догодина в кв. "Дружба"

С билет от 1 лев пътниците ще се возят в метрото и в рейса.

"Експериментален проект за това ще бъде въведен от догодина в ж.к."Дружба". Шефът на софийското метро инж. Стоян Братоев обясни, че в автобусите ще бъдат монтирани същите четци за билети, както в станциите на подземната железница.

Засега системата не можело да се въведе, защото автобус 114, който играе ролята на довеждащ транспорт до метрото, обикаля доста в ж.к."Дружба" 1 и 2. Така  хората с билетчето за метро могат въобще да не се качат в него, а само да се возят в рейса.

Освен това до края на годината трябва да е готов бул."Копенхаген", който ще свърже ж.к."Дружба 2" с бул."Цариградско шосе". Така автобусът, който ще е довеждащ до метрото, ще има по-кратък маршрут.

До края на април началото на май от "Метрополитен" ще обявят дали столичани ще влизат в тунела между станциите на "Цариградско шосе" и следващата между "Дружба" 1 и 2, която сега се строи. Целта е пешеходците да вървят на второ ниво над влакчетата. Проучванията на проектантите досега показвали, че височината на пешеходния тунел ще е 2,2 м, а стандартът са 2,5 м. Търси се вариант да бъде изпълнен нормативът, но шефът на метрото инж. Братоев остава категорично против тунелната връзка за пешеходците.

Към днешна дата станцията на "Цариградско шосе" превозва 7000 пътници дневно. Жителите на квартала обясниха, че ако има удобен пешеходен достъп, то те ще се увеличат с 2000. На годишна база пътуванията ще скочат със 720 000.