София прави биогаз от салами и сирене

Събират остатъците от детските градини и супермаркетите

Биогаз от полусухи храни - салами и сирене и от останалите манджи от детските градини и училищата, ще прави София, съобщава пред "Монито" зам.-кметът по екологията Мария Бояджийска.

Биогазът ще се произвежда в инсталация за биологична преработка, която се строи на площадката "Хан Богров".

Горивото ще се ползва за експлоатацията й, а остатъкът ще се продава на НЕК. Инсталацията трябва да бъде готова до октомври месец, а от януари догодина ще започне тестването й.

Общината е предвидила първоначално тя да се зарежда с 10 400 тона храни от големите източници на такива отпадъци.

"Определили сме над 2000 училища, болници, социални заведения супермаркети и т. н., в които остава храна", обяснява Бояджийска.

Вече всеки месец те докладвали в кметството какви количества ядене са им в излишък или са с изтекла годност.

Бояджийска уточнява обаче, че някои от търговските вериги за хранителни стоки заявяват интерес, а други имат договори с екарисажи. Фирмите по чистота ще имат ангажимент да доставят контейнери за хранителни отпадъци до съответните детски градини, супермаркети и т.н. Боклукът ще се събира 2-3 пъти седмично и ще се извозва със специални камиони, които са херметически затворени.

На по-късен етап ще се търсят варианти за разделно събиране на хранителните отпадъци и от домакинствата.

"Проблемът е, че в София през лятото температурите навън стигат до 40 градуса", казва зам.-кметът. Така че е опасно да не се развиват зарази.

Още от догодина на "Хан Богров" трябва да заработи и инсталацията за преработка на клони и храсти. Годишно в нея трябва да влизат 24 000 тона зелени боклуци.

От зелените ще се прави към 14 000 т компост, който може да се ползва за наторяване на парковете и градините в столицата.

Двете отделни инсталации – за преработка на храни и на зелени отпадъци, са включени в общ проект. Те са част от първия етап на големия проект за преработка на софийската смет заедно с построеното депо край село Яна.

Вторият етап е заводът за механично и биологично обработване на боклуците, на който сега се избира строител. Двата етапа ще струват общо 345 млн. лв., като 84% от сумата е от еврофондовете.