Изперкваме от диети

Хитови методи за отслабване удрят мозъка и сърцето

Диети, хапчета и нови методи за отслабване ни удрят в мозъка и ни докарват депресии и сомнамбулизъм. Освен това хапчетата увреждат сърцето и кръвоносната система, обясниха пред "Монитор" от Националното сдружение на психиатрите.

Сред опасните методи за топене на килограми е хитовият "25-и кадър". Мераклиите за изваяна фигура са полудели по него, става ясно от форумите. В интернет го рекламират като "вълшебен начин, който не само ще ви помогне да заприличате на Анджелина Джоли за броени дни, но и който се реализира без особени усилия или някакви ограничения в храненето". Модерният метод за отслабване представлява филмче, най-често със заснети природни картини от различни краища на света. Цената на диска, който се предлага в мрежата, варира от 29,90 евро до 47,80 евро или равностойността му в лева. 25-ият кадър, в който всъщност е закодирано "отслабването", обаче нанася невероятни поражения на психиката и мозъка
предупредиха от Националното сдружение на психиатрите.

Всяко видеоизображение е високоскоростна смяна на последователни картини, образуващи един видеоред от 24 кадъра. Ако в този видеоред се включи допълнителен кадър, той не се улавя от зрението, но носи информация, която е достъпна за мозъка. На подсъзнателно ниво той я фиксира и я насочва към по-нататъшното поведение на човека.

25-я кадър във филмчетата за отслабване действа директно на мозъка, като посланието е кодирано така, че да потиска центъра на глада и човек да намали храната. Не е ясно обаче какво още е кодирано на него, коментират специалистите. Най-често в него била фиксирана страшна и стряскаща картина, която човек не осъзнава. Мозъкът му обаче започвал да отделя хормоните на стрес и отрицателни емоции, които на свой ред подтискали апетита и ускорявали изгарянето на мазнините.

Отслабването чрез този метод е измама, при това опасна, тъй като може да доведе до тежки страхови неврози, гранични състояния с мимолетни раздвоявания на личността, които да прераснат в агресия към околните или в самоубийство, поясниха психолозите.

Топене на килограми с гледане на филми на ужасите е другият писък на модата за бързо сваляне на излишни килограми. Причината е, че хормоните, отделяни по време на стрес, ускоряват обмяната на веществата, убиват апетита и така приближават с бързи темпове до желаното тегло.

В интернет се търгуват и илачи със забранени съставки за отслабване, чиито имена са променени. Те са маскирани като хранителни добавки, тъй като за тях не се изисква регистрация в Изпълнителната агенция по лекарствата, но на практика в тях се съдържат опасни вещества заради които лекарствата за отслабване линдакса и редуктил бяха забранени в целия Европейски съюз преди пет години, обясни председателят на Асоциацията на аптеките Николай Костов.

Става дума за китайския продукт "Лида дай дай хуа" и "Мейзи танг". В тях се съдържа активната съставка сибутрамин, която потиска центъра на глада в мозъка, но с него и хормона на щастието.

Според зам.-председателя на Дружеството по диететика проф. Донка Байкова това води до тежки депресии, разстройване на съня и дори до сомнамбулизъм. Тази субстанция представлява деривантен амфетамин, който е много опасен, тъй като нарушава невротрансмисията. На практика всички реакции на нервната система от него отиват на кино, допълни водещата специалистка по диететика.

Капсулите минават метър като хранителни добавки

Капсулите за отслабване с опасни съставки, които ни удрят в мозъка и ни докарват депресии, минават метър, като се търгуват под формата на хранителни добавки, за които не се изисква регистрация от Изпълнителната агенция по лекарствата. Това обясни преподавателката по диететика в Медицинския университет в София проф. Донка Байкова.

Единственият документ, който до известна степен регламентира изискванията, на които трябва да отговарят и какви надписи трябва да съдържат върху опаковките си, е Наредба 47 на Министерството на здравеопазването. Тя е остаряла и е променяна два пъти, обясниха от Асоциацията на собствениците на аптеки.

По смисъла на този документ регистрацията се извършва в съответната районна здравна инспекция, според регистрацията на фирмата производител или вносител. Хранителната добавка обаче може да бъде продавана навсякъде в страната.

По този начин един продукт може да се продава като капсули с изцяло билкови съставки, но в тях да има активно вещество за лекарство. Такъв е примерът с няколко китайски препарата, съдържащи забранения в целия Европейски съюз субитрамин, който уврежда мозъка и докарва инсулти, тъй като повишава и кръвното налягане, обясни проф. Донка Байкова.

Тя припомни, че за разлика от лекарствата, хранителните добавки се продават в аптеките без рецепта, което ги прави достъпни за всички.