Ще влезем ли в спиралата – вот, след вот, след вот?

Вижте различните сценарии за коалиции в бъдещия парламент

Коалиционно правителство между ГЕРБ и БСП е напълно реална опция за управлението на държавата. До нея обаче може да се стигне при евентуални втори парламентарни избори до края на годината. Вероятността от провеждането на такъв един повторен вот никак не е малка – 80%.

Такава социологическа картина очерта пред bTV главният експерт Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията, с уточнението, че този на пръв поглед нереалистичен сценарий е възможен, въпреки ожесточеното съревнование между социалистите и партията на Бойко Борисов.

Той цитира последните проучвания на общественото мнение, които предполагат резултати от вота за ГЕРБ и БСП съответно в диапазоните 22-30% и 16-22%. Така политическото пространство се разделяло на два лагера – ГЕРБ и БСП/ДПС, откъдето започвали вероятните коалиции за кабинет към средата на следващия месец.

"Шансовете са в парламента да влязат между 3 и 7 партии, но 7 са малко вероятни – по-скоро ще са около 5-6. Вариантите са няколко: да не се сформира правителство; правителство на малцинството на ГЕРБ; кабинет БСП-ДПС (крайно нестабилно); ГЕРБ в коалиция с "Атака" (също нестабилно); БСП-ДПС с "България на гражданите" или ГЕРБ с "Атака" и "България на гражданите", обясни Безлов с уточнението, че стабилността на всяко едно от тези възможни правителства зависи най-вече от това "колко е изтощена улицата".

Според него у нас се наблюдава феноменът "социална мрежа + улица" – интересна активност, която за първи път се появява в Англия и Франция, после по време на Арабската пролет.

"Въпросът е дали ще има такава активност, ако се състави някое от тези правителства", каза в заключение Тихомир Безлов.