Кметът успокои: Марица няма да прелее

Мисия Пловдив

08-04-2013, 11:27

Снимка:

Plovdivutre.bg, архив

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Още по Темата:

НЕК изпуска язовир "Въча" тихомълком

Очаква се пик на водите до 1,5 метра утре

Нивото на река Марица в рамките на града в момента достига около 1 метър. Отчетено е покачване от 20 сантиметра, а през последната нощ е отчетен пик от 30 см, който бързо е преминал и няма повод за притеснение. Това съобщи кметът на Пловдив Иван Тотев.

Градоначлникът посочи, че миналата седмица общината е закупила техника за видеонаблюдение на нивото на реката, която в момента се инсталира и най-късно до утре сутринта вече ще подпомага работата на експертите. По тяхно мнение утре може да се очкава нов пик на водите. Той обаче ще е до 1,5 метра, което не се класифицира дори като код "жълто" и е далеч от критичната височина от 2,5 метра, посочи още Тотев.

Значителни валежи имаше вчера в цялата страна, а прогнозата е те да продължат до средата на тази седмица. Язовир “Доспат” прелива, но “Въча” и “Цанков камък” имат достатъчно свободен обем, за да поемат вълната. Продължава да се повишава нивото на каскадите “Въча” и “Кричим”. Макар и малко, там все още има свободни обеми. По информация от Гражданска защита язовир “Батак” и “Тополница” имат около 30 на сто свободен обем.