Спрете бременната ромска заетост, зоват от ВМРО

Воеводите готови с пет мерки, които да решат циганския въпрос

Във времена на тежка икономическа криза един от начините да се повишат доходите на българите е да се спре източването на социалните фондове към безконтролната и безотговорна циганска раждаемост.

Практиката за трайната професия на мнозинството цигани – "социално слаб" да бъде прекратена. Една от задължителните и спешни мерки в тази посока е пренасочването на здравните и осигурителните влогове в индивидуални сметки на всеки осигуряващ се български гражданин, пишат в писмо до медиите от ВМРО.

Воеводите допълват, че имат ясна програма за разрешаване на т.нар. Цигански въпрос, включваща 5 спешни мерки.

"Не "пътуващ цирк", а дългосрочна и отговорна държавна политика и прилагане на тези мерки ще гарантират социализирането на циганската общност в българското общество", твърдят те.

"Необходима е сериозна работа от страна на българските институции за прилагане на работеща политика, както и задължително приобщаване на циганите към трудовия процес в България", настоява заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки.

По думите му е недопустимо една немалка част от обществото постоянно да възпрепятства развитието на страната.

"Кражбите и "бременната" заетост не са полагане на труд, а изсмукване на жизнените сили на българската икономика", допълва той.

Според воеводите спешните и лесно приложими мерки за решаване на Циганския въпрос са:

1. Обвързването на всякакви форми на социални плащания за деца с образованието, което получават и средата, в която живеят;

2. Въвеждане на форми на трудова повинност, като начин за получаване на квалификация и труд или изтърпяване на наказания, при липса на други възможности;

3. Система "труд срещу сметки" - като начин за покриване на задълженията по сметки за комунални услуги;

4. Създаване на доброволни отряди за защита на населението в рамките на една гражданска гвардия;

5. Стриктно спазване и реални действия по съществуващите норми за заселване, незаконно строителство, скитничество. Трябва да се спре практиката на компромиси в прилагането на законите и практически привилегии за определени групи.