Райков към бизнеса: Не дискриминирайте ромите!

"Ние всички си дължим една стъпка по пътя един към друг"

Служебният премиер обяви, че са необходими по-ефективни механизми за привличане на по-голяма част от ромското население в България към съответни програми, които ще позволяват повишаване на неговата образованост.

По думите му "българите от ромски произход имат нужда от едно допълнително усилие на обществото, за да може чрез по-голямата образованост, да се повиши тяхната конкурентоспособнст на пазара на труда".

На заседанието на Националния съвет за сътрудничество по етнически и интеграционни, Райков призова работодателите да не проявяват прикрита дискриминация към малцинствата.

"Трябва всички заедно да положиим усилия, за да преодолеем всякакви преубеждения и да прикрием скритите импулси за проявяване на диксриминация", посочи той.

"Ние всички си дължим една стъпка по пътя един към друг", настоя министър-председателят.

Марин Райков коментира още, че проявата на расизъм е напълно чужда на българската национална традиция.

"Ромският въпрос не е само български въпрос, но и европейски. Тази тема има отношение към един широк кръг от проблеми, свързани с начина, по който ние възприемаме тези, които са различни. Българският народ не трябва да игнорира проблемите с етническите етноси. Ние трябва да ги решим, защото нямаме какво да делим, и нерешаването на кризите на доверието на всички граждани води до отслабването на нашата нация", отбеляза премиерът.

Той изтъкна още, че в период на социална криза, един от големите проблеми е именно този с общуването на отделните етнически общности.