Самозапалилият се ковач: Не следвайте примера ми!

52-годишният мъж споделя, че нямал проблеми, но драснал клечката заради хала връстниците си

52-годишният ковач Димитър Димитров е единствениятот самозапалилите се публично, който оцеля.

Sofiautre.bg припомня, че той си драсна клечката на 24 март тази година. Мъжът беше спасен от трима служители на Националната служба за охрана, които го загасиха пред сградата на Президентството.

След като прекара седмици в кома, а и поредица от операции, той се завърна към живот, като сега призовава отчаяните хора да не следват примера му.

"Чувствам се като оздравяващ, като минал през огъня. След като 4-5 дни съм бил в безсъзнание, след опита за самозапалване. Искам да благодаря на лекарите и на хората, които са ме загасили, че съм жив, че ми дадоха отново живот.

Да се извиня на семейството и близките ми за грижите, които съм им създал, защото няколко дни бях нито жив, нито мъртъв. Искам никой да не преживява това", призова Димитър пред bTV и изрази съболезнования към близките та останалите самозапалили се, които починаха.

Ковачът разказа още, че навлизайки в 50-те вижда как негови връстници остават без работа, без средства и дом, губят имущество с ипотеки и заложени къщи, за да могат да оцеляват. Димитър самият нямал сериозни материални затруднения. Подсигурил се е с машини, умения, наследил е доста декари с лозя, овощни насаждения. Но капката, която преляла чашата на търпението била обесването на негов комшия и връстник.

Вечерта взел решение, написал го във Facebook, където на повечето им се сторило като шега.

"Сутринта беше денят, в който президентът трябваше да даде мандат на новото правителство. Мислех, че по този начин ще светна на хората, ще им дам светлина да мислят правилно за изборите", сподели той.

Когато лумнали пламъците Димитър изгубил съзнание. Почувствал страхотна болка в гърлото и гърдите, ръцете, лицето. Настанала суматоха, хората започнали да викат, да го гасят. Спомня си, че искал да го оставят да умре. После се събудил в клиниката.

"Болката беше много силна, по-силна болка от изгарянето едва ли има. Не съветвам никого да опитва този начин. Всеки гледа с насмешка след това. Това не е най-доброто решение. Но нашата система не се вслушва в проблемите на хората. Не ми се говори, защото бих обидил разни сектори.

Новобогаташите се самозабравиха. Самоубийството не е начин за доказване на идея, трябва да се вслушват в зова на хората, на самите думи да се обръща внимание, не само при протести, самозапалване, обесване", настоя той.

Според него проблемите на българина са бедността, невъзможноста да си плаща сметките, да си купи най-необходимите неща за храна, за никакви развлечения... невъзможността да се чувства човек. Българинът живее от днес за утре.

"Човек се учи цял живот. Имам чувството, че все още не съм си взел урока. Просто съвет бих дал на хората - да не се отчайват. Но как да не се отчайват, като няма нищо радващо, нищо обнадеждаващо. Може би новата власт ще им даде шанс", смята той.

52-годишният мъж обави, че с нетърпение чака да си отиде на село, тъй като големият град започнал да го уморява.