Спокойно, цената на тока може и да не скочи!

Ако се оправят изкривяванията в енергетиката, ще се открият резерви в системата, твърди министърът

Има резерви, така че токът от 1 юли да не бъде увеличаван, стана ясно от думите на служебния министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев по Нова телевизия.

"Ако изкривените взаимоотношения в енергетиката не се оправят, всеки иска увеличаване на цената на тока. Ако се оправят, ще се открият резерви в системата, за да не се стигне до това", каза той.

Bulgariautre.bg напомня, че започнаха проверките на Европейската комисия в енергийния сектор на България. Това беше договорено от служебния премиер Марин Райков по време на негова визита в Брюксел. Част от предоставените цифри вече се проверяват.

"Има ВЕИ централи работили със слънцегреене 32 часа в денонощието през февруари. Тоест те са открили някакъв начин да минават през времето напред и назад и да произвеждат с осем часа повече от дененощието на ден", обясни министърът. По думите му само в едно от електроразпределителните дружества са открити присъединени 50 такива централи.

Министърът смята, че с предложението на председателя на ДКЕВР Евгения Харитонова "реално с 6 лв. би понижило цената, което означава, че от първи юли, освен увеличенията, които искат от ЕРП-ата, трябва да платим и тях".

Това, според него, е излишна мярка, която само ще изкриви пазара и "пак ще влезем в огромен хаос в системата, който е безсмислен".

Асен Василев заяви, че вече има програма за енергийни помощи, които се дават на най-нуждаещите се семейства. "Може би трябва да бъде разширена", добавя той.

Министърът е противник на всички ставки, защото по думите му те отварят възможността да се краде ток.

Цената да се определя по непрозрачен начин, според него, е значително по-лоша практика, отколкото да имаме свободен пазар. Правилното е да се разгледат всички дълготрайни фиксирани договори, които биха изкривили пазара и да се намери баланс.

"Ако хората смятат, че имат излишни 10 милиарда за мощности, които не им трябват, би следвало да гласуват за АЕЦ "Белене", коментира още Асен Василев.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"