Спокойно, цената на тока може и да не скочи!

Ако се оправят изкривяванията в енергетиката, ще се открият резерви в системата, твърди министърът

Има резерви, така че токът от 1 юли да не бъде увеличаван, стана ясно от думите на служебния министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев по Нова телевизия.

"Ако изкривените взаимоотношения в енергетиката не се оправят, всеки иска увеличаване на цената на тока. Ако се оправят, ще се открият резерви в системата, за да не се стигне до това", каза той.

Bulgariautre.bg напомня, че започнаха проверките на Европейската комисия в енергийния сектор на България. Това беше договорено от служебния премиер Марин Райков по време на негова визита в Брюксел. Част от предоставените цифри вече се проверяват.

"Има ВЕИ централи работили със слънцегреене 32 часа в денонощието през февруари. Тоест те са открили някакъв начин да минават през времето напред и назад и да произвеждат с осем часа повече от дененощието на ден", обясни министърът. По думите му само в едно от електроразпределителните дружества са открити присъединени 50 такива централи.

Министърът смята, че с предложението на председателя на ДКЕВР Евгения Харитонова "реално с 6 лв. би понижило цената, което означава, че от първи юли, освен увеличенията, които искат от ЕРП-ата, трябва да платим и тях".

Това, според него, е излишна мярка, която само ще изкриви пазара и "пак ще влезем в огромен хаос в системата, който е безсмислен".

Асен Василев заяви, че вече има програма за енергийни помощи, които се дават на най-нуждаещите се семейства. "Може би трябва да бъде разширена", добавя той.

Министърът е противник на всички ставки, защото по думите му те отварят възможността да се краде ток.

Цената да се определя по непрозрачен начин, според него, е значително по-лоша практика, отколкото да имаме свободен пазар. Правилното е да се разгледат всички дълготрайни фиксирани договори, които биха изкривили пазара и да се намери баланс.

"Ако хората смятат, че имат излишни 10 милиарда за мощности, които не им трябват, би следвало да гласуват за АЕЦ "Белене", коментира още Асен Василев.