НОИ предлага четири нови електронни услуги

Общество

10-04-2013, 11:42

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Новост от НОИ: Изчисли си сам... пенсията

Заявления за издаване на осигурителни книжки и парични обезщетения за безработица са част от групата

Националният осигурителен институт разшири списъка си с електронни услуги, съобщиха от НОИ.

От 8 април, 2013 г. осигурените лица по електронен път ще могат да подават заявления за ползване на четири административни услуги.

В групата са включени заявления за издаване на осигурителни книжки, издаване на удостоверение за месечен размер на получаваната сума от пенсии и добавки, както и издаване на удостоверение за изплатени парични обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване и парични обезщетения за безработица.

Заявления се подават в териториалните поделения на НОИ, като за изпращането им се изисква електронен подпис или ЕГН и ПИК, издаден от института.

Изготвените документи можете да получите в деловодството на НОИ, по електронната поща, подписани със сертифициран електронен подпис или чрез пощенски куриерски служби.

Когато поисканата услуга е платена, се прилага действащата тарифа на НОИ. Плащането става на място, по банков път или при получаване чрез наложен платеж.

Четирите нови услуги са достъпни на интернет страницата на НОИ-www.nssi.bg в рубрика "Е-услуги"/"Административни услуги".

На сайта са публикувани техни подробни описания, както и инструкции за попълване и подаване на заявленията, заплащане и получаване на документите. В същата рубрика може да отправите въпроси, сигнали и жалби.