Внимание! Гледането на порно е опасно за... вашето PC

Рекламите в някои от най-популярните порно сайтове инсталират вредни файлове без знанието на потребителя

Изследване установи, че най-популярните порно сайтове излагат потребителите си на неподозирани рискове, информира Би Би Си.

Оказва се, че рекламните пана, появяващи се на страниците, инсталират вредни файлове на компютъра, без знанието на посетителя.

Изследователят Конрад Лонгмор сочи, че два от най-популярните сайтове – xhamster и pornhub – представляват най-голяма опасност.

По думите му би било по-лесно, ако потребителите съобщаваха сами за вредните реклами.

"Най-застрашени са потребителите на Windows, но престъпниците все по-често насочват погледа си към мобилните устройства", коментира още той.

Злосторниците използват най-разнообразни и сложни методи за вмъкване и продажба на рекламите сред сайтовете.

"Рекламите често биват пренасочвани и препродавани, затова е трудно да се каже откъде произхождат. Престъпниците, стоящи зад тях, са готови да стигнат много далеч в опитите си да прикрият това, което вършат", споделя изследователят.

Лонгмор смята още, че поколението на потребители, изградили култура на страх от това да "вдигнат малко шум", позволява на множество злоупотреби да останат нерегистрирани.

"Част от проблема се корени във факта, че порното е тема табу", казва той.

"Става въпрос за сайтове с огромна популярност, много от които се нареждат сред топ 100 в глобален мащаб. Трафикът на някои надхвърля дори този на новинарските сайтове. От техническата поддръжка на страниците биха могли да сложат бутон за бързо докладване на подобни злоупотреби сред рекламите, но не мисля, че това ще се случи скоро. За момента най-доброто, което потребителите могат да направят, е да поддържат компютрите си в изправност", твърти той.