Учители пред пенсия: Искаме главата на Янка Такева

Мисия Пловдив

11-04-2013, 17:34

Снимка:

КРОСС

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Затворена врата за българския учител

НОИ удари учителите за ранното пенсиониране

Репортаж за ранното пенсиониране на Plovdivutre.bg с лавина от коментари

„Защо така тихомълком се приеха промените за ранното пенсиониране на учителите? Къде са синдикатите? Колко много се тръбеше за увеличението на заплатите, а сега...защо мълчат?“,

„Да се събудим и не плащаме членски внос на СБУ докато не се отмени решението“, „Не за пръв път Янка Такева работи против интересите на българското учителство. Нейната длъжност доживотна ли е? Да подава оставка!“, „Синдикати, предавате ли ни? Къде са парите ни? Чакаме становището Ви!“, „Предлагам да последваме примера на лекарите, които поискаха оставката на управителя на Здравната каса, а ние да искаме на управителя на НОИ. В противен случай при тази демографска криза понятието "ранно пенсиониране" ще изчезне, защото просто ще чакаме години като безработни, докато навършим съответната възраст по чл.68“.

Това са само малка част от коментарите под публикацията на Plovdivutre.bg за удара върху ранното пенсиониране на педагозите. Пловдивските учители осъдиха подмолните действия на Националния осигурителен институт (НОИ) и примиряването на Съюзa на българските учители (СБУ) с изненадващата поправка в закона.

В коментарите преподавателите призовават за оставката на шефката на СБУ Янка Такева, защото се чувстват разочаровени от липсата на реакция и достатъчно гласност на проблема. Повечето са категорични, че са научили за прекроения закон от Plovdivutre.bg.

Припомняме, че НОИ тихомълком и по терлици промени параграф 5, ал. 1 на Предходните и заключителни разпоредби(ПЗР) на Кодекса за социално осигуряване (КСО). Въпросната промяна обрича учителите на една допълнителна година работа, за да получат ранна пенсия. Това бе една от привилегиите им по закон.

„Всичко това, което трябва да се направи е качено на сайта на синдиката, публикувано е във в. „Учителско дело“, така че който е искал да се информира – имало е как“, защити се Такева. По думите й СБУ не е бил предупреден, че следва промяна на закона. „Ние сме предприели политики още преди останалите синдикати. Даже онзи ден получихме писмо от служебното правителство, че те нямат законодателна инициатива, за да може да се провокира изменение на параграф 5 от Учителски пенсионен фонд. Причината е, че няма сформиран парламент“, твърди още тя.

Това й мнение обаче се различва от предходното, дадено пред Plovdivutre.bg, когато разработихме темата. Тогава Такева каза, че въведената промяна гарантира равнопоставеност на ползвателите на Учителския фонд. На въпрос - какво ще каже на ощетените си колеги, които са имали планове да се пенсионират тази година, тя отговори, че те така или иначе не били много на брой.

Към настоящия момнет шефката на СБУ твърди, че в общинския координационен съвет на учителския синдикат не е пристигнало нито едно писмо на недоволен преподавател от Пловдив и региона.

Имам по едно от Търговище, Хасково, Русе. Това са всички. А в свободните форуми всеки може да си пише всичко“, отсече тя. По думите й СБУ вече е поискало становището на синдикалните членове. „Познаваме си структурите и мнението им. Интересува ни какво са изразили писмено в общинските съвети“, допълни тя. Всички, които искат да споделят притеснения, искания, въпроси могат да го направят чрез председателя в Пловдив Петранка Калоферова, апелира Такева.

Шефката на СБУ каза още, че чака реакцията на бъдещия парламент. Искане за връщане на параграф 5 в предишната му сила и значение е подадено както до Министерството на труда и социалната политика, така и до Надзорния съвет на НОИ. Социланите партньори на СБУ КТ „Подкрепа“ подкрепят исканията.