Синдикати: За малките училиша - повече пари, за големите - не

Стартовата заплата на учител у нас е 250 евро, а в Македония - 350

Училищата с по-малко от 300 деца трябва да получават повече пари на ученик, като се повиши единният разходен стандарт. Това поиска лидерът на синдикат „Образование" към КТ „Подкрепа" Юлиян Петров.

В момента малките училища са на ръба на оцеляването и децата там получават по-слабо образование при по-лоши условия.

Според синдикатите „мегаучилищата" с 700 - 800  възпитаници трябва да получват субсидия от делегираните бюджети само за този брой ученици и нито стотинка повече за допълнително приетите деца.

Целта на тези мерки е да се запази съществуването на малките училища, обясни Петров.

По думите му в големите гимназии учителите и учениците не се познават, което е сериозен проблем за качественото образование. Според него бюджетът за образование трябва да се вдигне от 3,5% до 6 на сто от брутния вътрешен продукт до 2016-а година.

„Учителите са подготвили общо 20 искания, които са разпратени до лидерите на политическите сили. В последните 20 години нито една партия не изпълни обещанията си и призоваваме този път това да се случи”, заяви още лидерът на синдикат „Образование" Юлиян Петров.

От КТ „Подкрепа" се обявиха и за мандатност на училищните директори. Техният мандат не трябва да е по-дълъг от 4-5 години.

Синдикатите настояват още за въвеждане на делигирани бюджети за детските градини в цялата страна.

Лидерите на синдикат „Образование" към КТ „Подкрепа" са в Пловдив на двудневен семинар на тема „oелигирани бюджети", съвместно със свои колеги от Македония.

На срещата стана ясно, че стартовата учителска заплата в югозападната ни съседка е 350 евро, докато в България тя е около 250.