Пускат онлайн записване за първолаците

Мисия Бургас

14-04-2013, 06:04

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Е-записването за детските градини и ясли започва

Това ще спести чакането за подаване на документи на родителите

След въведения електроnен прием в детските градини на територията на община Бургас от общинска администрация планират да се въведе електронно записване в училищата и на първокласниците. Това съобщи Веселина Таралова, директор дирекция "Образование и демографски въпроси" в община, предаде радио "Фокус".

Още в началото на тази учебна година ще може да бъде приложено електронното кандидатстване в първи клас на територията на общината. Скоро предстои да бъдат утвърдени единните правила и критериите, както и ще има информация в кое училища колко броя деца ще бъдат приети в първи клас.В правилата ще е описано в колко училища родителите ще имат право да си подадат заявления и да се регистрират.

"За детските градини утвърдихме, че имат право да кандидатстват в три детски заведения и да ги подредят по приоритет. Първото желание ще носи най-много точки както е и при системата за детските градини. Най-вероятно тук ще дадем възможност на родителите да кандидатстват в по-голям брой училища и да ги подредят по приоритет. Всичко това ще бъде изнесено като информация в едни утвърдени правила за прием в първи клас, а след това на базата на тези правила самата електронна система ще подреди желанията на родителите", каза Таралова. Преди същинският старт на системата родителите ще има период в който да се запознаят с нея. Ще научат как да си подредят желанията си и ще бъдат информирани в кои райони ще имат предимство. Записването на първолаците може да стане след приключването на учебната година в подготвителните групи на детските градини, което е в края на май. Тогава от детските градини издават документ за завършена подготвителна група и с това удостоверение родителите вече ще могат да запишат децата си в желаното училище в първи клас.

"Сформирана е работна група от директори на учебни заведения, които имат отношение към приема на първокласници. Тази идея се роди по една проста причина. Напрежението, което до преди две години имахме при приема в детските градини сега това напрежение се повтаря при приема в първи клас. В доста училища на територията на община Бургас интересът от страна на родителите е много голям и тяхното желание надвишава възможностите на колегите, които могат да обявят като прием колегите да първи клас",  каза Таралова.

Тя обясни, че е помислено и за вариант за родителите които няма да имат възможност сами да направят електронно регистрацията на първолаците си. "Ние ще им предложим вариант, отивайки в едно от желаните училища те ще си подадат там на хартиен носител заявленията за това и упълномощени колеги със заповед на директора на съответното училище пред самите родители ще пренесат информацията към електронната система. В момента докато родителят е там той ще получи своя номер на регистрация. Нека родителите да са спокойни,ако се притесняват, че по електронен път трябва да се случи регистрацията", каза още Веселина Таралова.