Столична община ще настоява за месечно отчитане на топлото

Както и за сключване на индивидуални договори при сградите с хоризонтална инсталация

Желанието на Столична община е до началото на следващия отоплителен сезон да бъде възможно преминаването към ежемесечно отчитане на сметките за парно, при желание на самите етажни собственици. Това заяви в интервю за "Фокус" Николай Стойнев, зам.-председател на Столичния общински съвет.

Общината ще настоява за сключване на индивидуални договори при сградите с хоризонтална инсталация. Такива са повечето жилища, построени след 2000-та година.

Предвид високите декемврийски сметки за парно на столичани, общината възложи проверка на "Топлофикация – София" и създаде работна група, която да стигне до сърцевината на проблема на дружеството.

Николай Стойнев посочи, че докладът на групата вече е изпратен в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, тъй като необходимите промени са свързани със законови наредби.

Според Стойнев – решение на проблема с високите сметки е и ежемесечен отчет на отоплението, което да става с дистанционни уреди. Също така отчитане от лица от топлинния счетоводител или "Топлофикация - София" и със самоотчет.
По отношение на "Софийска вода" Николай Стойнев призова да не се говори с "лека ръка" за прекратяване на концесията на водното дружество, тъй като това би означавало стотици милиона лева компенсации от данъците на софиянци.