Съдят Виолета, която се награди с 53 000 лв.

Крими

16-04-2013, 12:26

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Обвиниха Виолета, която сама си даде 53 бона бонуси

Ексшефката на Агенцията по вписванията си даде солиден бонус миналата година

Обвинителен акт срещу бившия изпълнителен директор на Агенцията по вписванията Виолета Николова внесе Специализираното звено за противодействие на корупцията и финансово-данъчните измами към Софийската градска прокуратура.

Обвининията са и срещу Райна Иванова – шеф на дирекцията "Административноправно обслужване, човешки ресурси и връзки с обществеността" и Тотка Стоилова – финансов контрольор в Агенцията по вписванията.

Николова е обвинена в това, че в периода 19 юли – 19 декември 2011 година, заедно с Райна Иванова, е присвоила 53 000 лева от бюджета на Агенцията по вписванията.

Райна Иванова умишлено е улеснила Николова в присвояването на поверените й за управление средства.

Двете са обвинени и в това, че написали писмо до Министерството на правосъдието, в което удостоверили, че "за месеците септември и октомври 2011 г. Виолета Николова не е получила средства за материално стимулиране към месечното си възнаграждение".

Тотка Стоилова пък трябвало да окаже предварителен контрол за законосъобразност на всички решения. Във въпросния период обаче, тя не е упражнила достатъчен контрол върху работата на Николова.

Мярката за неотклонение на трите е "подписка". За присвояването законът предвижда наказание конфискация. Заради това е наложен и запор на сметките им.

Припомняме, че Николова беше уволнена след разследванeто, което установи, че сама си е дала баснословния бонус от 53 хил. лв. След като си тръгна от агенцията Николова призна, че през 2011 година е получила общо 73 000 лева под формата на ДМС, като 48 000 лева от тях тя сама си ги е дала.

В декларацията си за имуществото, което притежава към датата на освобождаването й, в графата "Налични парични средства", Николова пише: "Нямам нищо за деклариране".